Magyar gazdaság

Átmeneti lehet a török infláció májusi enyhülése

Törökországban az éves az áprilisi 17,14 százalékos kétéves csúcsról a piaci várakozásokkal ellentétben nem emelkedett, hanem 16,59 százalékra esett vissza májusban az előző év azonos időszakával összevetve – közölte a török statisztikai intézet.

Ennek ellenére a ráta továbbra is jelentősen meghaladja a jegybank 5 százalékos inflációs célértékét.

Úgy tűnik, hogy az átmeneti enyhülés nagyrészt a hónap első felében érvényes korlátozó intézkedések hatása, míg más gazdasági és pénzügyi feltételek továbbra is az inflációs nyomás növekedését vetítik előre.

Fotó: Getty Images

Ezek között ki kell emelni, hogy a török fizetőeszköz az utóbbi évek legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci devizája, amely 2018 óta elvesztette értékének felét, míg az idén márciusban a jegybank élén történt váratlan személycserét követően közel húsz százalékot gyengült.

Emellett a líra tegnap ismét történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök a jegybank új elnökét kamatcsökkentésre szólította fel. A fizetőeszköz folyamatos gyengülése az importköltségek jelentős drágulását eredményezi, ami a piaci várakozások szerint a jövőben tovább erősíti az inflációs nyomást.

Májusra az elemzői konszenzus 17,25 százalékos éves fogyasztói árváltozást prognosztizált, míg júniusra a jelenlegi előrejelzések ismét 17 százalék fölé várják az árak növekedését.

Az árváltozás havi összehasonlításban is elmaradt a várakozásokban szereplő 1,46 százaléktól, miután áprilishoz képest 0,89 százalékos volt az emelkedés.

Haluk Burumcekci, a Burumcekci Consulting közgazdásza elemzésében szintén azt emelte ki, hogy az élelmiszer és alkoholmentes italok és a közüzemi szolgáltatások – melyek forgalmát nem érintette a májusi korlátozás – tovább drágultak a hónap folyamán, míg az olyan termék (például ruházat) és szolgáltatási csoportok, ahol a leállás miatt csökkent a kereslet, nagy hatással voltak az éves infláció csökkenésére.

Fotó: Shutterstock

Mivel a termelői költségek kis csúszással túlnyomóan tükröződnek a fogyasztói árakban, ezért szintén az infláció következő hónapokban történő növekedését előlegezheti meg, hogy

a termelői árindex mutatója éves alapon 38,33 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 3,92 százalékkal került feljebb.

Ez éves szinten jelentős növekedés, míg havi alapon lassulást jelent. A piac inflációs várakozásaival ellentétben a török jegybank elnöke, Sahap Kavcioglu a szerda délután, nagyobb befektetőkkel folytatott egyeztetésén közölte, hogy a bank előrejelzése szerint az infláció áprilisban tetőzött, míg a harmadik negyedév végén vagy a negyedik elején meredeken csökkenő tendenciát mutat majd.

A gyakori bankelnöki személycserék és más kiszámíthatatlan politikai beavatkozások ugyanakkor jelentősen rontották a jegybank hitelességét.

Recep Tayyip Erdogan inflációs adat Törökország inflációs kockázat török jegybank inflációs kilátás
Kapcsolódó cikkek