Magyar gazdaság

Utánaszámoltak, még jobb lett a GDP-adat

Az ipar és a külkereskedelem hajtotta a növekedést az első negyedévben.

Az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A statisztikai hivatal második becslése a negyedéves alapú növekedést 0,1 százalékponttal emelte, az éves változást pedig 0,2 százalékponttal javította.

Fotó: Shutterstock

A bruttó hazai termék (GDP) 2021 első negyedévi, 2,1 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 2,1, az építőipar 0,1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (0,8 százalékponttal) a gépjárműjavítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,7 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt.

A felhasználási oldalon a visszaeséséhez a végső fogyasztás 1,2 százalékponttal, a bruttó felhalmozás 2,8 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 0,3, az iparé 3,1, az építőiparé 6 százalékkal, a szolgáltatásoké 2,2 százalékkal nőtt.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,9, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,5, a közösségi fogyasztás 2,6 százalékkal nagyobb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal mérséklődött. A külkereskedelemben az 1,6 , az 0,8 százalékkal emelkedett.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-kulfoldi-gazdasag/javitott-prognozisain-az-oecd-3800386/

GDP bruttó hazai termék Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Kapcsolódó cikkek