Magyar gazdaság

Csúcsteljesítményű versenymotort fejleszt a győri egyetemről indult startup

A győri Széchenyi István Egyetemen alakult Advanced Drivetrain Technology (ADT) egyedi motorblokkból és hengerfejből álló megoldása először a motorsportban tudná jelentősen növelni a belsőégésű motorok teljesítményét, később pedig az utcai járművek számára is elérhetővé válna. 

Az Advanced Drivetrain Technology (ADT) négytagú csapata a Széchenyi István Egyetemen, a SZEngine Formula Student Team hallgatói csapatban kezdett el komolyabban foglalkozni versenyautó-fejlesztéssel, és annak műszaki és gazdasági oldalával. Emellett közülük többen az egyetem Belsőégésű Motorok Tanszékén, valamint az Audi Hungariánál szereztek tapasztalatot.

A startup júniusban kapta meg elsőkörös, 66,5 millió forintos finanszírozását a Startup Campus Inkubátortól,

amelyből idén fejleszti ki az átalakított motorblokkal és egyedi hengerfejjel rendelkező motorkoncepció prototípusát.

Startup Campus
Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az új megoldás minden hagyományos vagy VFTS Lada-motort használó versenycsapat számára korábban elérhetetlen teljesítménynövelést tud biztosítani, amely egyben saját kategóriájában a legnagyobb teljesítményt jelenti, ráadásul a legszélesebb fordulatszám-tartományban garantálja az elérhető legnagyobb teljesítmény 70 százalékát. A terméket várhatóan a Havassy Motorsporttal és egy élvonalbeli versenycsapattal együttműködve mutatják majd be.

A Startup Campusszal célunk a hazai egyetemi tudáshálón születő innovációk piacra vitelének támogatása, melyhez nemzetközi üzleti tudást és tőkét is biztosítunk. Az autó-motorsport egy innovációintenzív iparág, amely itthon is egyre hangsúlyosabb, a befektetésünk mellett ezért is dolgozunk együtt Talmácsi Gáborral, valamint a HUMDA – Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökséggel

– fogalmazott Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezető igazgatója. A Startup Campus befektetői szerepén túl számos más programmal is támogatja a térség innovatív fejlesztéseit, amelyből az elmúlt években több egyetemi kötődésű magyar vállalkozás is elstartolhatott.

A Széchenyi István Egyetem (SZE) stratégiai célként kezeli a hallgatói körében a vállalkozói kultúra kialakítását, és ezzel egyidejűleg azt, hogy minél több, az akadémiai közegben született innovatív ötlet jusson el a piacra és a sikeres üzleti megvalósítás szakaszába.

Az intézmény tavaly augusztusban került a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fenntartásba, és Knáb Erzsébet kuratóriumi elnöki megbízatásával tovább mélyült az egyetem és az Audi Hungaria, a régió legnagyobb vállalatának kapcsolata, amelyet korábban a mérnöki szakok duális képzésével, valamint a Belsőégésű Motorok Tanszékkel is ápoltak.

Startup Campus Széchenyi István Egyetem innováció befektetés
Kapcsolódó cikkek