Magyar gazdaság

Európa csúcsán a magyar infláció

Az éves májusban Magyarországon volt a legmagasabb, 5,3 százalékos az Európai Unión belül – mutatta ki az Eurostat. A második legmagasabb harmonizált fogyasztói árat, 4,3 százalékot Lengyelországban, a harmadik legnagyobbat – 4 százalék – Luxemburgban mérték.

Fotó: Shutterstock

Az uniós átlag 2,3 százalék volt, az eurózónáé pedig 2 százalékos. A hazai havi drágulás 0,6 százalékot tett ki, elmaradva a máltai 1,3 százalékos, és nagyobb 0,3 százalékos uniós átlagnál. A szakértők az infláció csillapodását várják a következő hónapokban Magyarországon, azonban az éves átlagos fogyasztói árindex érdemben a jegybank 2-4 százalékos inflációs célsávja felett alakulhat.

Fotó: VG

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször jelezte, hogy a jövő keddi, júniusi kamatdöntő ülésén emelni kívánja az alapkamatot, ráadásul nem is egyedi lépésként, hanem egy kamatemelési ciklus kezdeteként. Az elemzők arra számítanak, hogy három havonta 15 bázispontot emel az alapkamaton a jegybank. A bankközi kamatlábak alapján a piac három hónap múlva 0,93 százalékos, egy éves távlatban 1,23 százalékos irányadó kamatot áraz. Az MNB tegnap még 0,75 százalékon tartotta a piac által irányadónak tekintett 0,75 százalékos kamatát, azonban lehetséges, hogy a jövő hét csütörtöki aukción már magasabb lesz a ráta.

Jövő héten az MNB ismerteti a frissített inflációs pályáját, illetve a gazdaság újranyitásának inflációs hatásairól is közzé tehet elemzést.

V4 Magyar Nemzeti Bank Magyarország infláció MNB
Kapcsolódó cikkek