Magyar gazdaság

Fontos határidő közeleg a Nagy-Britanniában dolgozók számára

Már egy hónap sincs az EU-állampolgárok letelepedési kérvényeinek benyújtási határidejéig.

A brit belügyminisztérium emlékeztető közleményben hívta fel kedden a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok figyelmét arra, hogy már egy hónap sincs hátra a tartós letelepedési kérelem benyújtására kijelölt határidő lejártáig.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával.

Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP

Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk.

A folyamodványokat 2021. június 30-ig lehet benyújtani.

A brit belügyminisztérium kedd este kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy már harminc nap sincs hátra a fontos határidő lejártáig.

A tárca egyúttal kérte az összes olyan EU-állampolgárt és családtagjaikat, akik 2020. december 31-én már állandó nagy-britanniai lakosok voltak, hogy haladéktalanul nyújtsák be a letelepedett státusra szóló kérvényüket, annak érdekében, hogy június 30. után is dolgozhassanak, tanulhassanak Nagy-Britanniában, és hozzáférhessenek az ingyenes brit egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és egyéb kedvezményekhez.

A minisztérium a felhívásban emlékezteti az érintetteket a határidő betartásának fontossága mellett arra is, hogy

minden egyes jogosult gyermek számára külön kérvényezni kell a letelepedett státust, és ezt a gyerekek nevében a szülőknek kell megtenniük,

akkor is, ha saját maguknak már kérelmezték a letelepedési engedélyt és azt meg is kapták.

Jogosultságaik megőrzése végett azoknak az EU-állampolgároknak is kérvényezniük kell június 30-ig a letelepedett státust, akik már hosszú évek óta Nagy-Britanniában élnek – hangsúlyozza keddi felhívásárnak a brit belügyminisztérium.

A belügyminisztérium kiemeli, hogy ők brit állampolgárságot is kérhetnek.

A felhívás szerint azoknak a jogosultaknak, akik lekésik a június 30-i határidőt, lesz ugyan lehetőségük később is a letelepedett státus kérvényezésére, de ehhez méltányolható indokokat kell felmutatniuk, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.

Fotó: Shutterstock

A brit belügyminisztérium legfrissebb, idei első negyedévi összesítése szerint

a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül március 31-ig 5,3 millióan nyújtották be a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

Az országokra lebontott lista élén a lengyelek és a románok állnak 975 180, illetve 918 270 letelepedési folyamodvánnyal.

A felső ötös mezőnyben szerepelnek az olaszok 500 550, a portugálok 376 440, és a spanyolok 320 850 benyújtott kérelemmel.

Ennek az öt országnak az állampolgárai adták be az idei első negyedév végéig beterjesztett összes letelepedési folyamodvány 58 százalékát.

A magyarok a középmezőnyben járnak 140 460 benyújtott letelepedési kérelemmel.

A legnagyobb EU-tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül a franciák 206 910, a németek 145 420 tartós letelepedési kérvényt nyújtottak be.

Brexit munkavállalás letelepedés EU Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek