Magyar gazdaság

Helycsere a legvagyonosabbak rangsorában

Letaszították a trónról a világ leggazdagabb emberét, bár valószínűleg csak ideiglenesen. Jeff Bezost, az Amazon alapítóját a Louis Vuittont is birtokló divatcég tulajdonosa előzte meg a héten, miután az utóbbi időben fej fej mellett küzdöttek a címért.

Bár senkit nem küld a világűrbe, a vagyona mégis rakétaként lőtt ki Bernard Arnault-nak. A francia divatmágnás a Forbes valós idejű milliárdoslistáján hetek óta fej fej mellett küzd a világ leggazdagabb emberének címéért Jeff Bezosszal – aki a többi között a Blue Origin űrcég tulajdonosa –, legutóbb éppen az LVMH-tulajdonos volt az első.

Arnault vagyona elérte a 196,8 milliárd dollárt, elhódítva ezzel az első helyet az Amazon-alapító Jeff Bezostól. Arnault családi vagyona egyébként épp 1,5 milliárd dollárral több, mint Bezosé.

Péntek éjszaka ismét átvette a vezetés Jeff Bezos, az Amazon és a Blue Origin alapítója. A valós idejű milliárdosok toplistája itt érhető el.

A francia divatmogul az LVMH-nak, a világ legnagyobb luxusipari cégcsoportjának a vezére, 47,5 százalékos részesedése van a társaságban. Számos luxusbrand tartozik a csoporthoz:

az olyan divatmárkákon kívül, mint a Louis Vuitton, a Loewe, a Christian Dior vagy a Kenzo, a tulajdonában van a Moet & Chandon pezsgő és a Hennessy konyak is.

Bernard Arnault
Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A vállalatcsoport meglehetősen jól jött ki a válságból:

az idei első negyedéves eredményei szárnyalnak, olyan kulcsfontosságú piacokon pedig, mint Ázsia és az Egyesült Államok, már bőven meghaladják a válság előttieket.

A cég részvényei az év eleje óta 31,1 százalékkal emelkedtek. Az LVMH fontosabb európai piacai várhatóan hamarosan újra megtelnek vásárlókkal, ahogy egyre többen vannak beoltva, egyre inkább lazulnak az utazási szabályok, és mind többen kelnek útra a nagyvárosokba is. Ráadásul a luxuscikkeket feltehetőleg kevéssé befolyásolja majd a mindenhol egyre nagyobb inflációs nyomás. Bár a nyersanyagárak és a munkaerővel kapcsolatos költségek nőnek, azok a vállalatok, amelyek képesek ezzel megbirkózni, védve lesznek az inflációs hatásoktól – mutat rá a Bank of America elemzése.

A Forbes listájának harmadik helyét foglalja el 154,8 milliárd dolláros vagyonnal, éles verseny azonban az első két helyezett között van. Bezos vagyona a 200 milliárd dolláros szint körül mozog, az Amazon-részvények árának hullámzásától függően.

Először tavaly augusztusban lépte át a 200 milliárdos határt a vagyona, majd idén áprilisban még egyszer. A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy Arnault került a lista élére. Tavalyelőtt decemberben a divatmágnás rövid ideig már magáénak mondhatta ezt a címet, majd tavaly januárban ismét előzött. Azonban a koronavírus-járvány elhatalmasodása Kínában – az LVMH legnagyobb növekedési potenciálú piacán – jócskán letörte a luxuscég részvényeinek árait.

De természetesen nem kell félteni a két üzletembert: kettejük vagyona összesen 170 milliárd dollárral hízott a világjárvány tavaly márciusi kitörése óta.

LVMH forbes-lista Jeff Bezos
Kapcsolódó cikkek