Magyar gazdaság

Japán túlvállalta magát az olimpiával

Japán gazdasága a második negyedévben minden bizonnyal növekedni tudott, de a részben a közelgő olimpia miatt szigorított járványügyi korlátozások miatt csak jóval szerényebb mértékben.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságának évesített növekedése a második negyedévben 0,5 százalék körül alakulhatott, ami a múlt hónapban előrejelzett 1,7 százaléknak kevesebb mint harmada

– hangsúlyozták a Reuters felmérésében részt vevő közgazdászok. A 36 szakértőből 23 a gazdaság növekedésére számított ebben a negyedévben, míg a többiek úgy látták, hogy az első negyedév évesített 3,9 százalékos visszaesése után a másodikban is csökkenni fog a teljesítmény, ismét recesszióba döntve a japán gazdaságot. Egy másik felmérésben megkérdezett pénzügyi elemzők túlnyomó többsége szerint a Bank of Japan következő lépése a gazdaságösztönző intézkedések fokozatos visszafogása lesz,

ám 90 százalékuk úgy látja, hogy erre 2023 előtt nem kell számítani, míg 10 százalékuk szerint leghamarabb jövőre kezdődhet szigorítás. A még japán mércével is ultralaza politika későbbi visszafogásának valószínűségét növeli a gyengébb gazdasági teljesítmény.

Fotó: Norikazu Tateishi / The Yomiuri Shimbun via AFP

Maszaki Kanno, a Sony Financial Holdings vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a járvány miatt csökken a kiskereskedelem és a szolgáltatóipar forgalma, miközben a lakossági fogyasztás adja a több mint felét. Mivel nem várható, hogy idén visszaáll a fogyasztás a járvány előtti szintre, ezért valószínű, hogy a gazdaság növekedési kilátásai romlanak a következő két negyedévben.

A japánok a lassú oltási program közepette úgy fékezik a járvány terjedését, hogy kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe és kevesebbet vásárolnak, visszafogva kiadásaikat még a korlátozásoktól mentes országrészekben is.

A helyzetet azonban súlyosbítja, hogy részben az olimpia miatt a kormány június 20-ig meghosszabbította a vészhelyzetet Tokióban és más központi régiókban.

A fentiek miatt a harmadik negyedévben csupán 4,8 százalék évesített növekedés várható, ami sokkal kisebb a közgazdászok májusi prognózisában szereplő 5,3 százaléknál, és jócskán lemarad a 7 százalékos évesített növekedést megcélzó Egyesült Államoktól. Eközben a szakértők az folyó pénzügyi évben várt növekedését a májusban jelzett 0,3-ról 0,2 százalékra csökkentették, a fogyasztás visszaesésével összhangban.

Amint viszont az egészségügyi válság enyhül, a gazdaság készen áll a gyors felpattanásra, hiszen a lakossági megtakarítások nőttek, a munkanélküliségi ráta pedig 3 százalék alatt maradt

– mondta Juicsi Kodama, a Mejdzsi Jasuda Kutatóintézet vezető közgazdásza. A probléma azonban az, hogy a lakosság csupán 4,8 százaléka kapta meg az oltás legalább első dózisát, ami a legalacsonyabb arány a vezető gazdaságok körében, miközben több tízezer látogató érkezik a július 23-án kezdődő tokiói olimpiára.

Japán GDP-növekedés tokiói olimpia gazdasági prognózis
Kapcsolódó cikkek