Magyar gazdaság

Jelentős a magyar gazdasági növekedési potenciálja

Pozitív meglepetésként értékelt elemzők a keddi GDP-adatokat. Úgy vélik, hogy további jelentős fejlődési potenciál van a magyar gazdaságban. Az ING Bank 7,4 százalékos, míg a K&H Bank 6 százalékos GDP-bővülést irányoz elé 2021-re.

Az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye a KSH szerint.

Utánaszámoltak, még jobb lett a GDP-adat

Javított az eleve meglepően magas GDP-számon a KSH.

A negyedéves növekedése főként annak köszönhető, hogy alig lassult a végső fogyasztás dinamikája, ami a szigorodó járványügyi intézkedések fényében mindenképpen pozitív meglepetés

– írja elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette: a jó fogyasztási adatok főként a közösségi (kormányzati) fogyasztás erősödésének köszönhetők, a háztartásoké lassulást mutatott.

A hétfői gyenge beruházási adatokat látva világossá vált, hogy nem a beruházások állnak a vártnál jobb GDP-adatok mögött.

Összességében így a gazdaság belső motorja lelassult, a belföldi felhasználás csupán 0,5 százalékkal bővült, szemben a negyedik negyedévi 1,4 százalékkal. A nehézségek ellenére az is tovább tudott bővülni legyen szó akár a szolgáltatásokról akár a termékekről. Ennek hatására a nettó export a másik fő meglepetésfaktor

– értékelt Virovácz Péter.

A termelési oldalon valamennyi szektor a vártnál kedvezőbb számokat hozott. Az ipari termelés 3,1 százalékos növekedése felülmúlta a várakozásokat, csakúgy mint az építőipar 6 százalékos negyedéves bázisú bővülése.

A legnagyobb meglepetést azonban a szolgáltatószektor szolgáltatta, amely a járványügyi korlátozások ellenére is 2,2 százalékos bővülést produkált. Itt főleg a szállítás, raktározás, információ, kommunikáció és a szakmai tudományos tevékenység húzta magával a szektort.

A keddi felfelé revideált adatok alapján egyértelműen látszik, hogy az újranyitás következtében a második negyedév folyamán igen jelentős növekedési potenciál mutatkozik a magyar gazdaságban. Nem kizárható egy újabb 2 százalék körüli vagy afeletti negyedéves növekedés, amit elsősorban a szolgáltatások húznak majd. Az év második felében pedig emellé betársul az ipar és építőipar együttese is. Mindent egybevetve az ING Bank legfrissebb 2021-re vonatkozó előrejelzése 7,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol

– írja az elemző.

Fotó: Shutterstock

6 százalékos növekedés is elképzelhető

Bár éves szinten csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, negyedéves összehasonlításban sokkal kedvezőbb a kép. Az idén akár 6 százalék feletti bővülés is elképzelhető

– kommentálta a friss adatokat Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Kifejti, hogy az előzetesen közölt adatokhoz képest árnyalatnyival jobbak lettek az új GDP-adatok. A nyers adat szerint az idei első negyedévben 2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben a gazdaság teljesítménye, szemben az előzetes becslésben szereplő 2,3 százalékkal. A gazdasági folyamatokat pontosabban tükröző – szezonálisan, naptárhatással korrigált és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző év azonos időszakához képest csak 1,6 százalékkal csökkent a GDP, negyedéves összehasonlításban pedig 2 százalékkal nőtt. A korábbi jelentésben még 1,8 százalékos éves csökkenés és 1,9 százalékos negyedéves többlet szerepelt.

Már a korábban közölt számok is meglepetést jelentettek, a mostani számok is váratlannak mondhatók és arra utalnak, hogy folytatódik a felzárkózás a magyar gazdaságban. A múlt év második negyedében látott nagy zuhanást követő időszakban negyedéves szinten már pozitív eredményt mutatnak a GDP-adatok

– kommentálta Németh Dávid.

A részletes adatokból látható, hogy a termelési oldalon az ipar és a mezőgazdaság tudott pozitív eredményt felmutatni. Előbbi ágazat 0,7 százalékpontot, utóbbi 0,1 százalékpontot adott hozzá a végeredményhez. Ugyanakkor a járványhatás miatt a szolgáltatások jelentős mínuszba voltak az első negyedévben, 3,1 százalékponttal húzták vissza a GDP-t. A fogyasztási oldalon az export és az egyenlege 2 százalékpontot adott hozzá a GDP-adathoz, ám a bruttó felhalmozás és a végső fogyasztás negatívan járult hozzá a GDP-adathoz.

GDP Virovácz Péter magyar gazdaság növekedés Németh Dávid
Kapcsolódó cikkek