Magyar gazdaság

Kísérleti zöldprojektet indítana Ukrajna is

Az elmúlt hét év során Ukrajna jelentős változásokon ment át: energiaellátásában teljesen függetlenedett Oroszországtól, energiagazdálkodását áthathatóvá, versenypiacivá, az uniós szabályokhoz illeszkedővé alakította – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Ceenergynewsnak adott interjúban.

Mint emlékeztetett,

az ország előzőleg már megtanulta a keserű leckét: az energiafüggés politikai sérülékenységet okoz, a függetlenség viszont erőssé tesz.

A miniszter az országa előtt álló fő gázpiaci kihívásnak a gáztranzit majdani alakulását tartja. Miután a gazdag nyugat-ukrajnai gázmezők a szovjet időkben kiürültek,

a helyükön összesen 37,8 milliárd köbméternyi gáztárolót alakítottak ki, amelyek együttes kapacitása ma a világon a harmadik legnagyobbnak számít.

Ezzel Ukrajna a megörökölt „ürességet” a maga javára fordította. Néhány évtizedre rá az orosz Gazprom megkezdte a Jamal-Nyenyec körzetben lévő lelőhelyek kiaknázását.

Fotó: Talha Yavuz / Anadolu Agency / AFP

Tranzitmegállapodása alapján 2024 végéig használja az ukrajnai tárolókat.

Kérdés, mi lesz ezután, ugyanis már 95 százalékban elkészült az Északi Áramlat II. gázvezeték, amelyen az orosz exportgáz elkerülhetné Ukrajnát.

Így a Gazpromnak nem lenne szüksége sem az ukrajnai tárolókra, sem a tranzithálózatra. Dmitro Kuleba azt hangsúlyozta, hogy nincs piaci igény az új szállítási útvonalra, mert a meglévő is bőven kielégíti a keresletet. Úgy látja, hogy az Északi Áramlat II. országa számára ezért nem gazdasági, hanem poltikai kockázatot hordoz. Persze – mint elismerte – fájdalmas lesz a tranzitbevétel elvesztése is, de még veszélyesebb lesz Európa számára, ha Oroszország elveszíti az infrastruktúra használatának a lehetőségét, amelynek köszönhetően ma stabil az Európába történő gázszállítása.

Dmitro Kuleba arra is rámutatott, hogy az Északi Áramlat II. használata ellentétes az európai importdiverzifikációs elvekkel.

Az európai karbonsemlegességi célokra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy a megújuló alapú energiatermelés fontos része Ukrajna energiaimport-függetlenségének. Az országnak ambiciózus dekarbonizációs tervei vannak az energiaipar és a szállítás terén. Készül a zöldhidrogén előállítására is, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy ezt a gázt hogyan tudná továbbítani földgázszállító hálózatában. Első kísérleti hidrogénprojektje jövőre indul. (A magyarországi februárban startolt – a szerk.)

Ukrajna Északi áramlat földgáz
Kapcsolódó cikkek