Magyar gazdaság

Maradt a százmilliós büntetés a kispesti önkormányzatnak

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint súlyos jogsértés valósult meg a közétkeztetési eljárásban.

Ugyan a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) új jogorvoslati eljárást folytatott le a kispesti „menzatenderként” elhíresült ügyben, de ebben is fenntartotta az önkormányzatra korábban kiszabott 100 millió forintos bírságot – ez a Közbeszerzési Hatóság honlapjára frissen feltöltött határozatból derült ki. Ennek előzménye, hogy a XIX. kerület ellenzéki vezetése tavaly áprilisban közigazgatási perre vitte a KDB első, 2020 márciusában kelt határozatát. A keresetlevélben azt kérte a bíróságtól, hogy változtassa meg, illetve semmisítse meg a határozatot, valamint a kiszabott bírságot törölje, vagy egymillió forintra mérsékelje.

A Fővárosi Törvényszék az idén április végén hozott ítéletében a KDB határozatát részben – kizárólag a büntetés tekintetében – megsemmisítette, és erre vonatkozóan új eljárásra kötelezte a hatóságot.

Ezt meghaladóan viszont a bíróság a kispesti keresetet elutasította. Az ítélet indoklásában szerepel, hogy „valóban súlyos jogsértés” történt, viszont az is, hogy a KDB mindössze „példálózó jellegű felsorolásban” rögzítette azokat a körülményeket, amelyek alapján megállapította a szankciót, és ezeknek a bírságösszegben játszott konkrét szerepét tételesen nem vizsgálta. Tehát a Fővárosi Törvényszék nem a büntetés mértékét kifogásolta, hanem a mérlegelés levezetésének elmaradását. Ennek most, a múlt hét pénteken kelt második határozatában már eleget tett a KDB.

Fotó: Shutterstock

Az új jogorvoslati eljárás 2021. május 20-án indult el, és kizárólag a bírság vonatkozásában folytatták le. Bár Gajda Péter polgármester többször is arról beszélt, hogy a büntetés túlzó és példátlan, a KDB a friss határozatában rámutatott, hogy jogszabály szerint a bírság összege a közbeszerzési eljárás becsült értékének legfeljebb 10 százaléka is lehet.

A kispesti menzatender, hivatalosan a „Közétkeztetési szolgáltatás ellátása Kispesten” tárgyú közbeszerzés végösszegét több mint 3,63 milliárd forintra taksálták.

Tehát a szankció akár a 360 millió forintot is meghaladhatta volna.

A maximális büntetés alkalmazását egyebek mellett mérsékelte az a szempont, hogy a beérkező ajánlatok elbírálásáról szóló döntést az önkormányzat megsemmisítette és végül nem szerződött a feladatra.

A KDB-hez még 2020 februárjában érkezett hivatalból kezdeményezés a menzatenderben arra hivatkozva, hogy a 2019 októberében kiírt pályázatban nevesített alkalmassági követelmények sértik a közbeszerzési törvényt.

Kispest ugyanis alkalmatlannak nyilvánította azokat az ajánlattevőket, amelyek

nem rendelkeznek az ajánlatkérő közigazgatási határain belül az ajánlatkérő székhelyétől számított 7 percen belül legalább napi 3000 ebédadag főzőkapacitású bérelt vagy saját tulajdonú főzőkonyhával.

A döntőbizottság helyt adott a panasznak, és kimondta, hogy az alkalmassági követelmény túlzó és nem a közbeszerzés tárgyára korlátozták.

közétkeztetés Önkormányzat Fővárosi Törvényszék bírság Közbeszerzési Döntőbizottság Kispest
Kapcsolódó cikkek