Magyar gazdaság

Rekordon pörög a közép-európai feldolgozóipar

Főképp a termelés és az új rendelések mutatói pörögnek, a számokban ugyanakkor tetten érhető az emelkedő inflációs nyomás.

Rekordszintre ugrottak a feldolgozóipar aktivitását mérő beszerzésimenedzser-indexek (BMI) májusban Csehországban és Lengyelországban, és tovább emelkedett a más módszertannal számolt magyar mutató is.

Főképp a termelés és az új rendelések mutatói pörögnek, a számokban ugyanakkor tetten érhető az emelkedő inflációs nyomás: a tartós ellátásilánc-problémák az ipar bemeneti és eladási árait is felfelé tolja.

A lengyel BMI az áprilisi 53,7 pontról 57,2 pontra ugrott, ez a legmagasabb érték, mióta az indexet elkezdték számolni 1998-ban. A mutató utoljára tavaly júniusban volt a stagnálást jelző 50 pontos szint alatt. A májusi adatok a termelés és az új megrendelések – elsősorban a belföldiek – volumenének számottevő gyorsulását mutatják, és a felmérés történetében szinte sohasem voltak ilyen pörgő a foglalkoztatás javulása és a készlethalmozás Lengyelországban. Ugyanakkor a nyersanyagok hiánya miatt sohasem hosszabbodtak meg annyira a beszállítási idők, mint most, és a lengyel ipar bemeneti és kimeneti árai is rekord sebességgel emelkedtek.

A lengyel gazdaság új erőt merít abból, hogy a világ más gazdaságai is sorban szüntetik meg a járványkorlátozásokat, miközben a belföldi kereslet is felszökőben van, sőt az igazi felpörgése még ezután következik

– írta Dawid Pachucki, az ING szenior közgazdásza, aki szerint a lengyel gazdaság akár túl is teljesítheti a bank 4,8 százalékos növekedési jóslatát, jövőre pedig 5,5 százalékos bővülés következhet. Az ugyanakkor a jegybank egy százalékos toleranciasávval övezett 2,5 százalékos célja felett alakulhat: idén 4, jövőre 3,6 százalékon – tette hozzá.

Fotó: MOL

Az ugyancsak az IHS Markit számolta cseh BMI az áprilisi 58,9-ről 61,8 pontra száguldott, magasan az elemzői előrejelzések fölé, és ez a legmagasabb érték, mióta az index 2001-ben útjára indult. A cseh felmérés is kimutatja a nyersanyagellátás és a szállítás problémáit. Az ipar vásárlási árai 2001 közepe óta a leggyorsabban vágtáznak, meghaladva az eladási árak emelkedésének sebességét, vagyis a vállalatok kisebb mértékben hárítják át az áremelkedéseket vásárlóikra, mint Lengyelországban.

Kapacitási problémáikat azzal ellensúlyozzák, hogy 2018 februárja óta a leggyorsabb ütemben igyekeznek új munkaerőt toborozni. Három éve nem nőttek úgy a cseh vállalatok bevásárlásai, mint most, a készáru készleteik ugyanakkor tovább apadtak.

A magyar BMI a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság havi felmérése szerint az április 51 pontról 52,8 pontra emelkedett, ami négyhavi csúcsot jelent.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet hétfőn emelte idei gazdasági növekedési előrejlzéseit a régióra: Magyarország számára 4,6, a lengyeleknek 3,7, a cseheknek 3,3 százalékos bővülést jósolt. Sok elemző ennél optimistább.

Virovácz Péter, az ING magyarországi főközgazdásza például itthon 7,4 százalékos növekedést is reális várakozásnak lát, és az Erste elemzői jegyzete szerint is megközelítheti az ütem a hét százalékot.

Csehország Magyarország infláció Lengyelország magyar gazdaság BMI feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek