Magyar gazdaság

Szigorodik az antibiotikum-használat

Legalább 50 százalékkal csökkenteni kell a haszonállat-tenyésztésben és az akvakultúrában felhasznált antimikrobiális szerek értékesítését 2030-ig, a kérdés viszont az, hogy vajon mihez képest, kell elérni a csökkenést – vetette fel honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

Fotó: Szandzsaj Baid

Ugyanakkor az európai helyzet kettős képet mutat: a 2011 és 2018 közötti időszakra vonatkozó adatokat szolgáltató 25 ország közül 18 ország észlelte az állatorvosi antibiotikumok értékesítésének csökkenését. Ugyanakkor 5 országban 5 százalékot meghaladó növekedést regisztráltak, két másik országban pedig az általános értékesítés kismértékű (2 százalék alatti) csökkenése volt megfigyelhető, így a szakemberek bizakodóak a tekintetben, hogy az átlagos értékesítés felett produkáló országokban is van esély jelentős csökkenést elérni. Magyarországon egyébként 2011 és 2018 között 6 százalékos volt a teljes eladások csökkenése.

Az EU rendeletet adott ki, amely ugyan már hatályos, de alkalmazni 2022. január 28-tól kell. A rendelet előírja többek között, hogy antimikrobiális állatgyógyászati készítményre vonatkozó állatorvosi vény csak a fertőző betegség állatorvos általi diagnózisát követően állítható ki, és tudni kell megindokolni a vény kiállításának szükségességét. Az antimikrobiális állatgyógyászati készítményekre vonatkozó állatorvosi vény a kiállítás napjától számított öt napig lesz érvényes. Az antibiotikumok nem alkalmazhatók rutinszerűen és nem használhatók fel a rossz higiénia, a nem megfelelő állattartási gyakorlatnak vagy az odafigyelés hiányának, illetve az állattartó telep nem megfelelő üzemeltetésének kompenzálása céljából, valamint a növekedés előmozdítása vagy a hozam fokozása céljából. Bizonyos antimikrobiális szereket vagy szercsoportokat humán fertőzéses betegségek kezelésére fognak fenntartani, ilyen formán azokat különválasztják, és azokra állatgyógyászati célra nem fognak kiadni forgalomba hozatali engedélyt. 

antibiotikum állattenyésztés
Kapcsolódó cikkek