Magyar gazdaság

Tovább folytatódott a brutális drágulási hullám, de már látszik a fény az alagút végén

Májusban az ipari termelői árak 11,3 százalékkal haladták meg a 2020 azonos időszakit, 2021 áprilishoz képest 0,1 százalékkal csökkentek 

– derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, illetve a nyers- és alapanyagok drágulása alakította. 

Fotó: Shutterstock

A belföldi értékesítési árak 14,4 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 19,8, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal növekedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 6,8 százalékkal drágultak a termékek. 

A 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 79,9 százalékos volt a drágulás.

KSH ipari termelői árak ipari árak
Kapcsolódó cikkek