Magyar gazdaság

A drágább strandbelépőkből fedeznék a kieső bevételeket a Balatonnál

Az elmúlt időszakban a korábbinál szűkebb volt a balatoni települések kerete a fejlesztésekre, így az eddiginél szorosabbá vált a Magyar Turisztikai Ügynökséggel az együttműködés – mondta a Világgazdaságnak Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

Lombár Gábor, aki Balatonfenyves polgármestere is egyben, kifejtette, hogy az MTÜ önerő nélküli pályázatainak köszönhetően több sikeres beruházást is átadtak a Balatonnál, a települések kiemelt figyelmet fordítottak a strandfejlesztésekre. Lombár Gábor szerint a strandfejlesztések sikerét bizonyítja, hogy idén minden eddiginél több, 43 strand szállt versenybe a Balatoni Szövetség hagyományos Kék Hullám Zászló minősítéséért. 

Fotó: Kallus György / VG

A pandémia kitörése óta az önkormányzatok a fenntartásuk finanszírozásáért harcolnak, ezért a jelentős önrészt igénylő, a Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatok nem voltak olyan népszerűek a települések körében – jelezte a szakember. A Balatoni Szövetség azonban egy 30 pontból álló fejlesztési sorral segíti a turisztikai ügynökség munkáját, üdvözli a szervezet és a balatoni települések közötti, az eddiginél intenzívebb együttműködést. A strandok üzleteinek és büféinek megújítására a 2030-ig kiírt MTÜ-pályázatok keretében lesz lehetőség. A kieső önkormányzati bevételek pótlására egyes településeken azonban már most is megemelkedtek a strandok belépőárai. A szakember kitért arra is, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. ambiciózus tervekkel készült a balatoni hajózás beindulásának 175. évfordulójára. Ezek érintik a személyszállítást és a kompok fejlesztését, de a kikötők modernizálását is.

Átadták a balatonfüredi beruházást

Több mint másfél milliárd forintból megvalósult fejlesztéseket adtak át Balatonfüreden tegnap. A projekt keretén belül már két éve birtokba vehette a közönség a 900 négyzetméteres műjégpályát, és megújult a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpont területén lévő szabadtéri színpad is. Itt lefedték a hatszáz férőhelyes akadálymentes nézőteret, a padokat pedig kényelmes sor- és ülőhelyszámozással ellátott székekre cserélték. A 63 százalékos támogatással megvalósult programhoz Balatonfüred 983 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert el, melyhez a városi önkormányzat mintegy 600 ezer forint önerőt biztosított. A megvalósítás a Magyar Turisztikai Ügynökséggel konzorciumban történt 2018 áprilisa és az idei nyár között.

Balatonfüreden több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult fejlesztéseket is átadtak szerdán. A projekt keretén belül már két éve birtokba vehette a közönség a 900 négyzetméteres műjégpályát, és megújult a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ területén lévő szabadtéri színpad is. Itt lefedték a hatszáz férőhelyes akadálymentes nézőteret, a padokat pedig kényelmes sor- és ülőhelyszámozással ellátott székekre cserélték. A 63 százalékos támogatással megvalósuló programhoz Balatonfüred 983 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert el, a városi önkormányzat pedig mintegy 600 ezer forint önerőt biztosított. A megvalósítás a Magyar Turisztikai Ügynökséggel konzorciumban történt 2018 áprilisa és az idei nyár között.

lombár gábor Balatoni Szövetség strandok
Kapcsolódó cikkek