A vizsgált európai fővárosok közül továbbra is Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) június nemzetközi árösszehasonlító elemzéséből. Az adatok szerint a villamos energia lakossági ára is nálunk a legolcsóbb az uniós fővárosok között.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. 

A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak a magyar lakossági fogyasztók.

A villamos energia lakossági átlagára 2021 júniusában 10,44 eurócent volt kilowattóránként Budapesten,

ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár, míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb.

A vizsgált fővárosok közül továbbra is nálunk a legolcsóbb a földgáz:

a lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára 2,82 eurócent kilowattóránként.

Ezzel immár közel két éve, 2019 szeptembere óta Budapesten a legkedvezőbb a lakossági gázár.

A MEKH havonta megjelenő árösszehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.

Módszertani háttér

Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. 

A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. 

A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.