A bolti kiskereskedelmi forgalom értéke június 11. és július 9. között 7,5 százalékkal haladta meg a 2019-es, járvány előtti szintet – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) heti monitorából. Ez is alátámasztja azt, hogy

további növekedésre számítanak az elemzők a májusi 5,8 százalékos bővülés után, eddig ugyanis a háztartások feltehetően a vásárlások helyett a megnyíló szabadidős tevékenységek felé fordultak.

A KSH azért tekint 2020 helyett 2019-re bázisidőszakként, hogy a Covid-hatásokat kiszűrve, objektívebb képet alkothasson. A statisztikai hivatal kimutatása az online kasszák adatain alapul, a webáruházak forgalmát nem tartalmazza. Igaz, az utóbbi a szektor egyre fajsúlyosabb szegmense, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem részesedése májusban 9,2 százalék volt, miután a forgalma 13 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A heti monitorban vizsgált időszakban az élelmiszer- és iparcikkjellegű bolti vegyes kiskereskedelem 15 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi értékesítési volumenhez képest, míg az ebben az esetben külön vizsgált élelmiszer-, ital- és dohányáru kategória forgalma ennél nagyobb mértékben, 15,3 százalékkal bővült. A Blokkk.com azzal árnyalta a képet, hogy a legutóbbi, júniusi fogyasztói árindex szerint alaposan felment például az étolaj (25,5 százalékkal), a dohányáru (19,7), a kerékpár (11,4), a tanszer, írószer (10,3), a virág, dísznövény (16,1) ára, ez pedig más színben tünteti fel a családi költekezést is.

Fotó: Kallos Bea

Eközben az üzemanyag-kiskereskedelem 10,6 százalékkal ugrott meg. Bár még a turizmus és a tranzitforgalom nem épült vissza,

drasztikus, mintegy másfélszeres drágulás volt megfigyelhető a pandémia alatt.

A legutóbb múlt szerdán emelkedett bruttó két forinttal a benzin literenkénti átlagára. Ezzel elértük a történelmi rekordot, ami 2012 tavaszán következett be. A gázolaj stagnált, a Holtankoljak.hu adatai szerint a dízel átlagára 447 forint, a 95-ös benziné pedig 453 forint literenként. Ehhez nemcsak a kőolaj világpiaci árának, hanem az amerikai dollár árfolyamának változása is hozzájárult. Igaz, április 1-én legalább csökkent a jövedéki a gázolaj esetében literenként 10, a benzinnél 5 forinttal.

Az egyéb háztartási cikkek forgalma 23,2 százalékkal zuhant a 2019-es bázishoz képest, pedig a vizsgált időszakban már újranyitott valamennyi kiskereskedelmi egység. A kulturális, szabadidős cikkek értékesítése 2 százalékkal nőtt, míg az egyéb, máshová nem sorolható áruk kiskereskedelme 5,2 százalékkal apadt.

A gyógyszer-értékesítés viszont a korábbi lejtmenet után az online kasszaadatok alapján ismét felfutott, június 11. és július 9. között 3,7 százalékos bővülést tükröz.

A KSH heti monitora arra is kitért, hogy míg a vizsgált időszakban a bolti eladások összességében 7,5 százalékkal nőttek, addig a vendéglátóipar értékesítése 5 százalékkal ugrott meg a két évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.