Júniusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 692 ezer fő volt, ami az előző hónapnál 85 ezerrel, a tavalyinál 98 ezer fővel több – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliek száma 193 ezer fő volt, az előző év azonos időszakinál 47 ezer fővel kevesebb, míg a májusi értéknél 4 ezerrel több. A munkanélküliségi ráta 1 százalékponttal, 4 százalékra csökkent egy év alatt.

Fotó: Mártonfai Dénes

 Április és június közötti három hónap átlagában a foglalkoztatottak létszáma 63 ezer fővel több, 4 millió 619 ezer fő volt, mint egy évvel korábban. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 76 ezer fővel nőtt, addig a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjaié 18 ezerrel csökkent.

 

A KSH azt is kiemeli, hogy a foglalkoztatást tekintve Budapesten volt a legkedvezőbb a helyzet a 15–64 évesek körében, ahol a ráta értéke 78,0 százalék volt, míg a legalacsonyabb érték Észak-Magyarországot jellemezte, 67,1 százalékkal. Az előző év azonos időszakához képest minden régióban nőtt a foglalkoztatás, a legjelentősebb rátanövekedés Dél-Alföldön történt (3,8 százalékpont), míg a legkisebb mértékben Észak-Magyarországon nőtt a foglalkoztatottak aránya.
 

Az állástalanok aránya ráta Észak-Alföldön volt a legmagasabb, 7,4 százalék. Az előző év azonos időszakához képest Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön nőtt a ráta értéke, 1,4 és 0,7 százalékponttal. A Nyugat- és Közép-Dunántúlon volt a legalacsonyabb, egyaránt 2,4 százalékos.