A vállalatok és a HR-esek számára a nyár nem számít uborkaszezonnak. Nagyra duzzadt a betöltetlen állások száma a munkaerőpiacon, Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves adatai szerint csaknem 40 ezer üres álláshely van.  Az építőipar, a vendéglátás, a a feldolgozóipar az a négy szegmens a sok közül, ahol a munkaadók tárt karokkal fogadnák a képzett és főleg elkötelezett munkakeresőket – mondta  Nemes-Nagy Szilvia vezetési és toborzási szakértő, a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa.

 

Fotó: Shutterstock

Az egyik legnagyobb állásportál, a Profession.hu is elkészítette második negyedéves elemzését a hazai helyzetéről. A legfrissebb adatokból ugrás rajzolódik ki a feladott hirdetések számát tekintve: 66 százalékkal több cég hirdetett meg betöltésre váró pozíciót, mint tavaly ilyenkor. A munkát keresők leginkább állásportálokon keresnek új munkahelyet, ilyen szempontból jelentős felület még a LinkedIn és a Facebook is. 

 

A munkaerőpiacon a korlátozások megszűnése óta érezhetően elkezdődött a toborzás, újraindultak a cégek, és elmondható, hogy körülbelül kétszer annyi az üres pozíció, mint tavaly ilyenkor, ami jól mutatja a trendet

– mondta Nemes-Nagy Szilvia.

 

Sokan azt hiszik, hogy mivel a HR-esek és a cégvezetők is nyaralnak, teljesen felesleges pályázni, mert úgysem születik semmilyen érdemleges döntés, illetve sokkal kevesebb állás közül lehet válogatni. A munkaadók pedig úgy gondolják, hogy az emberek nem keresnek nyáron állást, szintén azért, mert nyaralnak.

Pedig van, hogy éppen a nyári szabadnapok sürgetik a kiválasztási folyamatokat vagy éppen az állásra való jelentkezéseket, mert még nyaralás előtt el akarják intézni az elhelyezkedést. 

 

A munkavállalók vagy a munkaadók a nyaralásra valamiért egy végtelenített időszakként tekintenek, pedig lássuk be, általában egy-két hét szabadságról van szó. Ilyenkor ugyan visszaesik kicsit a kiválasztás tempója, de nincs nagy nyári uborkaszezon – állítja a vezetési és toborzási szakértő. Aki emiatt halasztja a váltást vagy a toborzást, az sajnos a saját dolgát nehezíti meg. Ezt sokan nem veszik figyelembe, és őszig várnak, amikor  a legnagyobb az álláskeresői dömping.

 

A szakember szerint egyre több vállalat alkalmaz tudatosan HR-szolgáltató céget, nemcsak a speciális pozíciók betöltésére, hanem a teljes toborzási folyamat lebonyolításához. Az erre felhasznált összeg jócskán megtérül, hiszen gyorsabban és biztosabban tudnak megfelelő munkaerőt találni az üres pozíciókra. Egy lojális és megbízható szolgáltató cég, amelynek a szakmai hozzáértésére bármikor számíthatnak, hatékony segítség a személyzeti stratégia megvalósításában – közölte Nemes-Nagy Szilvia.