A tavalyi sikerek után idén hamarosan ismét elindítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ingyenes informatikai képzését, most azonban a jelentkezők számát 10 ezer főben maximalizálja, valamint a 8 hetes képzés anyagát és struktúráját racionalizálták,

egyszerűsítették, így 4 hét alatt elsajátítható a tudás

– mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette, az immár négyhetes képzés praktikus, a 21. század megértését segítő tudást ad. Az ingyenes képzés jelentkezési idejét egy későbbi időpontban jelentik majd be.

Fotó: Shutterstock

Az államtitkár elmondása szerint a tavalyi ingyenes informatikai képzést 40 ezren végezték el sikeresen, a ráépülő programozó képzésen 1076 fő vehetett részt, akiknek a 97 százaléka sikeresen le is vizsgázott, és a háromnegyedük már elhelyezkedett. A frissen végzett informatikusok az elsődleges munkaerőpiacon, cégeknél állt munkába, nem a közszférában – válaszolta a Világgazdaság kérdésére György László.

A tavalyi program során árufeltöltő, tanár, jogász, futár, színész és négy gyermekes anya is részt vett az átképzésen, és ma már programozóként dolgoznak.

A jelentkezők átlagéletkora 39 év volt, a legidősebb részt vevő pedig 75 éves volt. Az államtitkár szerint ez a program kizárólag azért lehetett sikeres, mert a magyar emberek felmérték a helyzetet, és alkalmazkodtak a megváltozott munkakörülményekhez.