Magyar gazdaság

Képes az államadósság csökkentésére Magyarország

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt az államadósságról, a munkanélküliségről és az inflációról.

A KT elnöke a Kossuth rádióban szerdán elmondta, hogy Magyarország képes az államadósság csökkentésére, ám ez a szint magasabb mint a környező országok – például az alacsony adósságszinttel rendelkező visegádi országok – esetében tapasztalható, ugyanakkor a arányos államadósság szintje alacsonyabb az európai uniós átlagnál.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Hazánkban az adósságszintet 2019-ig sikerült 66 százalékig csökkenteni, majd a 2020-as év kihívásai miatt ez kényszerűen, a nemzetközi trendekhez hasonlóan növekedni kezdett majd ismét csökkent Kovács szerint.

A KT elnöke szerint a válságkezelés tekintetében a magyar gyakorlat nem tér el lényegesen az európaitól. A munkahelyek védelme érdekében tett óriási erőfeszítések eredményeként a magyar munkanélküliségi adatok nem váltak olyan tragikussá, mint amit az tapasztalt.

A 4 százalékos adat előkelő helyet biztosít Magyarországnak az európai országok közötti összevetésben, ez messze jobb mint a kontinensen tapasztalható átlag.

Az inflációról szólva Kovács azt mondta, látható, hogy a jegybank fékező lépéseket tesz, és ennek a sorába tartozik az alapkamat emelése is.

munkanélküliség Kovács Árpád államadósság Költségvetési Tanács (KT)
Kapcsolódó cikkek