A nyaralópiac túlnyomórészt a vízpartokra összpontosul. Az örök slágerek, mint a Balaton és a Velencei-tó mellett a Dunakanyarban, a Tisza-tó térségében, valamint a gyógyvizes fürdőhelyek körül is megnövekedett a kereslet, ami áremelkedéshez vezetett. Míg a városokban változóan alakult az a nyaralók jellemzően mindenhol drágultak – közölte a Világgazdaság megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A nyaralókhoz kötődő igények köre is kibővült, az életvitelszerű lakhatási körülmények, a home office lehetőség és a jó infrastruktúra is szempontok lettek.

Az ingatlannak szerkezetileg és felszereltségében is alkalmasnak kell lennie a hosszabb távú tartózkodásra, például fűtés, internethozzáférés. Népszerű lett a kétlaki életmód, és második otthonként tekintenek vásárlóik a nyaralókra – fejtette ki a szakértő.

Időkorlátos kereslet

Az egyórányi autótávolságon belüli elhelyezkedés akár a napi szintű munkába járásra is lehetőséget kínál, egyre többen keresik ezt a fajta szabadságot, hogy mindennap a nyaralójukba térjenek haza. A Velencei-tó környékéről sokan vonatoznak is.

Fotó: Shutterstock

Kedvezők az ingatlanvásárláshoz nyújtott állami támogatások is, mint a vagy a mindezeket lehet nyaralóra fordítani, de érdemes körültekintőnek lenni az ingatlan besorolásával kapcsolatban.

A zártkertek, a telkek és a felújítandó hétvégi házak iránt is mutatkozik érdeklődés. Tatabánya környékén például néhány éve még 5-6 millió forintért is lehetett nyaralókat venni, most ugyanezeknek az ára 10-20 millióra is felszökött. 

Aranykorukat élik a Balatonon a több százmilliós villák.

A legértékesebbek a vízparthoz közeli nyaralók, de a szép panoráma is sokat dob az ingatlan értékén. Nagy szerencse, ha valaki 30 millió forint alatt ki tud fogni egy hasonló kaliberű ingatlant, de inkább 40-50 milliótól indulnak az árak. Ha új építésűről van szó, akkor pedig fővárosi, akár milliós négyzetméterárakkal kell számolni. 

Kifejezetten keresik a medencés ingatlanokat is, ahonnan az emberek szívesen nézik a balatoni kilátást.

A medence milliókkal növelheti meg az ingatlan értékét, de csak akkor, ha jól karban van tartva, különben még lefelé is húzhatja az árat.

A medenceépítés már 5-10 millió forintból kihozható, de az üzemeltetése költséges.

A pandémia következtében tavaly megélénkült piacon folytatódnak a felvásárlási trendek, többen idén nyáron jutottak el odáig anyagilag, vagy most ért meg bennük a szándék, hogy megvegyenek egy nyaralót. A vásárlók reáleszközként kezelik ezeket az ingatlanokat, és biztos befektetésnek vélik, amit a pénzügyi szakértők is alátámasztanak. Az értékesítési idő is lerövidült – ismertette az elemző.

A kiadó szobák, panziók kínálatának böngészése közben sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy bérlés helyett érdemesebb lenne inkább venni. Feltételezhetően a pandémia hatása, hogy mindenki szeretne kicsit elvonulni, ezért a társas nyaralókhoz képest most népszerűbbek az egyéniek és az építésre alkalmas telkek – ismertette Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója. 

A nyaralóingatlanok két módon termelhetnek hasznot tulajdonosuknak: rövid vagy hosszú távú bérbeadással, valamint az ingatlan vételárához mért értéknövekedéssel

– mutatott rá a szakértő. Somogy megyében például már tavaly kiemelkedő, 33 százalékos áremelkedést mutatott az ingatlantérkép.

Fotó: Shutterstock

Gyógyhatású vizek után kutatnak a vásárlók

A gyógyfürdős településeken jó ideje megfigyelhető az ingatlanok áremelkedése. Az Eger közeli kisebb településeken, ahol van strand vagy fürdő, és az ingatlanok is olcsóbbak, egyértelműen megnőtt a kereslet. Demjénben a korábban kialakított, 800-1000 négyzetméteres építési telkek keresettek a befektetők körében – tájékoztatta a Világgazdaságot az OTP Ingatlanpont.

A vízparti házak, lakások, telkek mindig is kiemelt helyet foglaltak el az ingatlanbefektetők és az ingatlanvásárlók szívében is. Ezek a tényezők általában az emberi kényelemről, az egyediség utáni vágyról és a pénzügyi lehetőségekről szólnak. A koronavírus-járvány következtében elég meredek áremelkedést vehetünk észre a vízparti ingatlanok körében, az emberek ki akarnak mozdulni, és keresik az élményhez köthető lokációkat – ismertette Tőkés Levente, a GDN Ingatlanhálózat irodaüzemeltetési vezetője. A megnövekedett kereslet miatt a négyzetméterárak is jelentősen emelkednek a Balatonnál, különösen Zamárdi, Balatonfüred és Tihany térségében.

A vízközeli területeken akár félmillió forintnál magasabb négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Aránylag elérhető áron vannak még ingatlanok a Békés és Békéscsaba környéki lokációkban, Békésszentandráson és az Alföld festői környezetében.