Általános kamatemelési ciklus indulhat a hitelpiacon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorodó monetáris politikájának hatására. Az MNB monetáris tanácsa keddi kamatdöntő ülésén 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte az alapkamatot , ezzel elérve, hogy Magyarországon véget ért a negatív kamatidőszak, miután az egynapos is pozitív tartományba, 0,25 százalékra emelkedett, az egyhetes fedezett hitelé pedig 2,15 százalékra nőtt.

A budapesti bankközi kamatlábak (Bubor) is emelkedtek a kamatdöntés után. A szerdától érvényes jegyzés alapján a hitelkamatok számításában referenciaként alkalmazott három hónapos futamidőn 1,07 százalék után 1,33 százalékon, 12 hónapos futamidőn pedig 1,43 százalék után 1,67 százalékon hiteleznek egymásnak a pénzintézetek.

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / VG

A moratórium lejártakor az adósokat kellemetlen meglepetés érheti a szigorú jegybanki döntések miatt

– figyelmeztetett Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. A jegybank hangsúlyozta, hogy folytatódik a kamatemelés, legalábbis a szeptemberi Inflációs jelentésig biztosan.

Ennek következtében pedig emelkedhetnek a hitelek törlesztőrészletei.

Ez nem feltétlenül jelent óriási ugrást, de néhány ezer forinttal biztosan többet kell majd fizetniük az adósoknak. Különösen, ha jövő júniusig valóban fennmarad a moratórium. Éppen ezért

aki teheti, annak tanácsos minél előbb kilépni belőle, de ezenfelül érdemes fix kamatozásúra váltani a hiteleket, amelyek bár így valamelyest drágábbak lesznek, de a későbbi jegybanki kamatemelések már kivédhetők.

Az új hiteleknél pedig nem is kérdés, hogy akár a futamidő végéig a fix kamatot kell választani – húzta alá az elemző.

A VG több pénzintézetnél is érdeklődött, de lapzártánkig csak a CIB Banktól kaptunk választ. Ebben a bank azt írta: folyamatosan figyelik a hitelek forrásköltségeinek alakulását, a piaci versenyt, és ezek alapján úgy látják, hogy az alapkamat-növelés mértéke mellett az emelkedő egyéb kamatszintek miatt kezdődik egy általános kamatemelési ciklus is a hitelpiacon.

Ez már csak azért is valószínű, mert a VG-nek korábban nyilatkozó szakértők szerint nem lassít a jegybank, várhatóan újabb alapkamat-emelésről dönt az augusztusi ülésén is.