Magyar gazdaság

Megugrott a parazitaellenes szerek forgalma

Bespájzoltunk a koronavírus-járvány alatt, de enyhén bővült májusban a gyógyszerforgalom.

Májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése, és áprilishoz képest 0,2, a koronavírussal sanyargatott előző évhez képest pedig 11,1 százalékkal ért el magasabb értéket

 – közölte a Hiflylabs Zrt. a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján. A legfrissebb adatok alapján a bruttó forgalom 45,2 milliárd forintot tett ki idén májusban. 

Az adatokból kiolvasható, hogy májusban Magyarország már túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámának legnehezebb időszakán, ezért a pandémia lassító hatása egyre kevésbé érződhetett a patikai eladásokban. Ezzel szemben a hazai vényköteles gyógyszerforgalom az egymást követő második hónapban teljesített a hosszútávú trend alatt, amely megerősítheti a feltételezést, miszerint 

2021 márciusában a lakosság jelentősen felhalmozta a készleteit a koronavírus járvány harmadik hullámának súlyosbodásának esetére.

Fotó: Krizsán Csaba /MTI

A koronavírus harmadik hullámának lecsengése a dobozeladások számának az alakulásában is kifejtette a hatását. A fokozatos nyitás és feloldások kedvező hatásaként – a forgalmi adatokhoz hasonlóan – a dobozeladások mértéke gyakorlatilag nem változott májusban áprilishoz képest. Idén májusban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a hazai gyógyszertárak. Az előző évhez képest a változás mértéke ennél jóval jelentősebb: 

2020. májushoz képest idén 5,8 százalékkal több kiszereléssel forgalmaztak többet a patikák.

 A jelentős éves növekedésben a bázishatásnak is nagymértékben szerepe volt, ugyanis a tavaly májusi 13,4 millió dobozos forgalom a valaha mért legalacsonyabb forgalmazott volumen a vényköteles támogatott gyógyszerpiaci adatok alapján.

A nagysúlyú gyógyszercsoportok éves alapon mért forgalma jellemzően növekedett, míg az előző hónaphoz viszonyítva a változást már csak a szív- és érrendszeri betegségek gyógyszerei és a daganatellenes szerek voltak képesek a bővülésre 1,9, illetve 2,9 százalékkal, minden más nagysúlyú kategória forgalma csökkent. A legfrissebb adatok alapján érdemes kiemelni a parazitaellenes készítmények 39,1 százalékos növekedését.  amelynek forgalma alapján megállapíthatjuk, hogy a kategória szereinek szezonja volt ebben a hónapban.

Fotó: VG

„Májusban a hazai gyógyszereladások csaknem megismételték az áprilisi forgalmat, amelyet elsősorban a 2021. márciusban történő eladási megugrásnak tudhatunk be. A támogatott vényköteles piacon a kialakuló koronavírus harmadik hulláma átmenetileg többletkeresletet generált márciusban, eltérítve ezzel a gyógyszerforgalom alakulását a természetes növekedési pályájától. 

Az adatokat vizsgálva azonban megállapíthatjuk, hogy kéthavi gyenge forgalom után rendszerint magasabb értéket zár a következő hónap, ebből fakadóan 2021. júniusban növekedésre számíthatunk a piacon”

 – mondta Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke.

NEAK gyógyszerforgalom
Kapcsolódó cikkek