Országos átlagban 11,2 százalékkal csökkent az országos közúthálózaton a gépjárművek futásteljesítménye a koronavírus-járvány sújtotta esztendőben – derült ki a Magyar Közút (MK) 2020-as forgalomszámlálási adataiból. Eszerint az átlagos napi személygépkocsi forgalom ennél nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal mérséklődött.

Az autópályákon összességében 24,9 százalékos csökkenés volt tapasztalható, míg az autóutakon – elsősorban az új szakaszok miatt – 3,9 százalékos növekedés történt. 

 

Fotó: Arpad Kurucz /MTI

 

Az országos tehergépkocsi-forgalomban a futásteljesítmény 8,6 százalékkal, a motorkerékpár-forgalom pedig 7,8 százalékkal esett vissza. Az autóbusz-forgalom szintén kisebb lett, az egyes autóbuszok esetében 14,8 százalékkal, csuklós autóbuszok esetében 11 százalékkal. Bár a kerékpár-forgalom 8,6 százalékkal csökkent, az MK kiemeli, hogy ezt az értéket fenntartással kell kezelni. A mérési módszertan ugyanis elsősorban a motoros-forgalom észlelésére és rögzítésére szolgál, a kerékpáros-forgalom különálló kerékpárutakra is áthelyeződhet, melyeket a megfigyelés nem fed le. 

Útkategóriák szerinti bontásban

az elmúlt évben az autópályák forgalmi teljesítménye 18,2 százalékkal, a főúthálózaté 12,8 százalékkal, az összekötő- és mellékutak forgalma pedig 7 százalékkal mérséklődött.

Az utolsó 5 évet tekintve viszont az összes forgalmi teljesítmény 5,8 százalékkal nagyobb a 2015-ösnél. A személygépkocsi forgalom 8,4 százalékkal, a tehergépkocsi forgalom 3,2 százalékkal nőtt. A közúti közösségi közlekedést jelentő autóbusz forgalom 6 százalékkal csökkent a 2015-ös értékhez képest.