Az adószűrt maginfláció júniusban 3,8 százalékra emelkedett a májusi 3,4 százalék után – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése 5,3 százalék volt az éves inflációról számolt be júniusban, míg havi alapon 0,6 százalék drágulást mértek, a maginfláció 0,4 százalékponttal, 3,8 százalékra erősödött. A maginflációs mutatók és a fogyasztói árindex együttes emelkedése egyértelműen az árnyomás erősödését jelzi.

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

 

A  dohányáru és az üzemanyagok áremelkedése mellett a járványügyi korlátozások feloldása is hajtotta az inflációt júniusban

 – értékelte a KSH adatát Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője. Jelentős volt az áremelkedés a belföldi üdülés esetében, itt a korábban elszenvedett bevételkiesés kompenzálása jelenhet meg, de hozzájárulhat az is, hogy a válság idején elbocsátott munkaerő helyett csak drágábban találnak újat. Az inflációt szintén felfelé hajtotta az ingyenes parkolás megszűnése. A csütörtöki adat nyomán az éves az általunk korábban vártnál magasabban, 4 százalék felett alakulhat az év egészét tekintve. A vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat miatt a szakértő szerint szinte biztosra vehető, hogy az MNB júliusban újabb szigorításra kényszerül, a kérdés csak az, hogy elég lesz-e a 15 bázispontos emelés, vagy ennél határozottabb lépésre lesz szükség. 

Az infláció júniusban elérhette az  idei csúcspontját

 – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A maginfláció gyorsulása arra utal, hogy nem csak a volatilis tételek áralakulása befolyásolta az inflációt. Az élelmiszerek inflációja 3,2 százalékra gyorsult, melyben az éttermi étkezés több mint 6 százalékos éves bázisú drágulásának is jelentős szerepe van. A júniusi inflációs adat jelentősen felülmúlta az MNB 4,9 százalékos várakozását, ami Virág Barnabás jegybank-alelnök szavaiból kiindulva könnyen lehet, hogy a nagyobb léptékű kamatemelés felé mozdítja a jegybanki döntéshozókat a júliusi ülésen. Virovácz Péter szerint

a csütörtöki adattal megnőtt annak a valószínűsége, hogy júliusban ismét 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emeljék az alapkamat és az egyhetes mértékét.

A következő hónapokban enyhülhet az infláció, ám a bázishatások következtében az év vége felé ismét 5 százalék felett alakulhat az áremelkedés éves üteme. Az ING Bank szakember hozzáfűzte: mivel az adat megfelelt a várakozásunknak, továbbra is fenntartjuk az idei év egészére vonatkozó 4,5 százalékos inflációs prognózisunkat.