Magyar gazdaság

Új csúcsra ugrott az infláció

A gazdaság újranyitása egy hónap alatt 2 százalékkal drágította a szolgáltatásokat. Az üzemanyagok és a dohányárú továbbra is a pénzromlás motorjai.

Júniusban 5,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2020 azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Májushoz képest 0,6 százalék volt az A VG konszenzusa enyhülő, 5 százalékos drágulást jelzett, havi szinten mindössze 0,3 százalékos áremelkedésre számítottak az elemzők. 

A maginfláció 0,4 százalékponttal, 3,8 százalékra ugrott, ami az árnyomás jelentős erősödését jelzi. 

Fotó: Shutterstock

A KSH kommentárja szerint a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. Az üzemanyagokért 24,2 százalékkal nőttek, míg a dohány 19,7 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni – a termékkategória májusban 3,5 százalékkal drágult –, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5 százalékkal kerültek többe. 

A piaci szolgáltatások inflációja is éledezik, míg májusban 2,1 százalékos áremelkedést mért a KSH a kategóriában, addig júniusban már 3,8 százalékkal magasabbak az árak – a jelenségért feltehetően a gazdaság nyitása lehet a felelős. Egy hónap alatt 2 százalékkal drágultak a piaci szolgáltatások. 

Az infláció júniusban elérhette az  idei csúcspontját 

–húzta alá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. A maginfláció gyorsulása arra utal, hogy nem csak a volatilis tételek áralakulása befolyásolta az inflációt. Az élelmiszerek inflációja 3,2 százalékra gyorsult, melyben az éttermi étkezés több mint 6 százalékos éves bázisú drágulásának is jelentős szerepe van. A júniusi inflációs adat jelentősen felülmúlta az MNB 4,9 százalékos várakozását, ami Virág Barnabás jegybank-alelnök szavaiból kiindulva könnyen lehet, hogy a nagyobb léptékű kamatemelés felé mozdítja a jegybanki döntéshozókat a júliusi ülésen. Virovácz Péter szerint

 

a csütörtöki adattal megnőtt annak a valószínűsége, hogy júliusban ismét 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emeljék az alapkamat és az egyhetes mértékét.

A következő hónapokban enyhülhet az infláció, ám a bázishatások következtében az év vége felé ismét 5 százalék felett alakulhat az áremelkedés éves üteme. Az ING Bank szakember hozzáfűzte: mivel az adat megfelelt a várakozásunknak, továbbra is fenntartjuk az idei év egészére vonatkozó 4,5 százalékos inflációs prognózisunkat.

Regős Gábor szerint 

a  dohányáru és az üzemanyagok áremelkedése mellett a járványügyi korlátozások feloldása is hajtotta az inflációt júniusban.

A Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője hozzátette: a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat miatt a szakértő szerint szinte biztosra vehető, hogy az MNB júliusban újabb szigorításra kényszerül, a kérdés csak az, hogy elég lesz-e a 15 bázispontos emelés, vagy ennél határozottabb lépésre lesz szükség.

 

KSH maginfláció infláció
Kapcsolódó cikkek