Magyar gazdaság

Ötszöröződött az autóexport áprilisban

Áprilisban a termék-külkereskedelmi többlet 347 millió euró volt, ami 914 millió javulás 2020 áprilisához képest - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A kivitel 69 százalékkal, a behozatal 45 százalékkal nőtt, 2019 áprilisához viszonyítottan a külkereskedelmi forgalom mindkét irányban 11 százalékkal bővült. Márciushoz képest az szezonálisan és munkanaphatással igazítottan 0,6 százalékkal nőtt, az 0,9 százalékkal zsugorodott. 

 

A gépek és szállítóeszközök 2020. áprilisi áron számított kivitele 125, behozatala 82 százalékkal bővült. 

A közúti jármű exportja több mint 5,5-, importja 4,5-szeresére nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 

Fotó: Veres Viktor

A villamos gép, készülék és műszer árucsoport az exportoldalon több mint háromszorosára, az importoldalon több mint felével emelkedett. A forgalomnövekedésben szintén nagy szerepe volt a híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék árucsoportnak, amely kivitelben és behozatalban egyaránt közel háromnegyedével lett nagyobb az előző év azonos időszakához képest. Az általános rendeltetésű ipari gép export- és importforgalma háromnegyedével nőtt. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportja 4,5-szeresére, importja majdnem négyszeresére bővült 2020 áprilisához viszonyítva.

A feldolgozott termékek exportvolumene 32, importvolumene 25 százalékkal nagyobb lett. Mindkét oldali forgalomnövekedést az exportban döntően a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék, míg az importban leginkább a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek a teljes volumenváltozást az exportban 12, az importban 11 százalékponttal növelték.

KSH export külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek