Továbbra is gyors ütemben nő a hitelintézeti szektor projekthitel-portfóliója: a belföldi ügyfeleknek nyújtott állomány az első negyedév végre elérte a 2194,8 milliárd forintot, ami 9,7 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a projekthitel-portfólió egyre nagyobb hányadát adják a forintban nyújtott kölcsönök:

a hazai fizetőeszközben nyilvántartott hitelek állománya március végén 681,4 milliárd forintot tett ki, ami 16,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ennek megfelelően a forinthitelek súlya egy év alatt 29,2-ről 31 százalékra nőtt ezen a területen. (Az állomány legnagyobb részét az euróban nyújtott hitelek adják, az egyéb idegen fizetőeszközök súlya elenyészőnek mondható az üzletágban.) A külföldieknek nyújtott projekthitelek állománya viszont visszafogott mértékben, 3,6 százalékkal nőtt, így valamivel több mint 225 milliárd forintot tett ki március végén.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A felhasználási célok megoszlásában is történtek kisebb átrendeződések az MNB adatai szerint. Az ingatlanvásárlási célú hitelek állománya például igen dinamikusan, 18,2 százalékkal – közel 780 milliárd forintra – nőtt egy év alatt, így a részesedésük 33-ról 35,5 százalékra ugrott. Az ingatlanfejlesztési hitelek viszont visszaszorultak a második helyre, miután a súlyuk 34,5-ről 32,5 százalékra olvadt.

Látványos ugrás történt viszont az energiaszektor fejlesztésére nyújtott hiteleknél: itt a március végéig számolt tizenkét hónap alatt több mint duplájára, 203,6 milliárd forintra hízott az állomány, ezzel a terület részesedése 4,8-ről 9,3 százalékra nőtt.

A közlekedés, szállítás fejlesztésére nyújtott hiteleknél viszont 9,8-ről 8,6 százalékra csökkent a teljes állományra vetített arány.

A hitelportfólió minősége látványosan javult a projekthiteleknél az elmúlt egy évben, bár 2020. első negyedében sem volt rossz. A javulásban – csakúgy, mint az állomány emelkedésében – ugyanakkor szerepe lehetett a tavaly március óta élő hiteltörlesztési moratóriumnak is. Az MNB adatai szerint mindenesetre

március végén a portfólió 98,6 százaléka már a nem késedelmes kategóriába tartozott, ami több mint tíz százalékpontos javulás az egy évvel korábbi arányhoz képest.

A 90 napon túli késedelemben lévő projekthitelek aránya pedig 0,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 0,7-ről.