A szokásos évi 5 milliárd forint helyett idén 25,8 milliárd forintra pályázhattak az önkormányzatok, a támogatást a feladatellátást szolgáló fejlesztésekre költhetik.

Minden évben kiírja a Belügyminisztérium a belterületi utak, az önkormányzati ingatlanok és a sportlétesítmények fejlesztését célzó pályázatot, amelyek közül 3 milliárd forintot az utakra költenek a települések, 1-1 milliárdot a másik két célra, és a megemelt költségvetési keret mellett is ezek az arányok maradtak

– mondta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke (TÖOSZ). Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára arról számolt be, hogy az 1498 pályázóból 1434 település részesül támogatásban, belterületi utak felújítására 1220 önkormányzat nyert forrást, 177 intézményfejlesztésekre, illetve 27 új sportlétesítmény kialakítását támogatta a minisztérium, valamint 56 meglévő intézmény fejlesztését. A nyertes önkormányzatok közül 881 település, illetve városrész kétezer lakos alatti, 432 pedig kétezer és tízezer lakos közötti lélekszámú.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

A TÖOSZ elnöke szerint fontos, hogy a kistelepülések pályázati forráshoz jussanak, önerőből ugyanis nem tudnák finanszírozni az említett feladatokat. Hasonló célt szolgál a Magyar falu program is, amelynek keretében a héten 9,3 milliárd forintot kaptak a nyertes pályázók. Ezt óvodai és közterületi játszóterek fejlesztésére, temetők felújítására, valamint falusi civilszervezetek ingatlan-, jármű- és eszközbeszerzésére, illetve rendezvényekre fordíthatják.

A játszótereken gyorsan kopnak az eszközök, így folyamatos cserére szorulnak, illetve mindig szüksége van forrásra a temetőknek is, most a belső utak építéséhez szükséges anyagköltségre pályázhattak

– emelte ki Schmidt Jenő. Hozzátette, a elvétele óta a korábbinál nagyobb szükség van a civilszervezetek támogatására, 2600-2700 településen ugyanis nincs olyan bevétele az önkormányzatoknak, amelyből biztosíthatná ezek működését.

A TÖOSZ elnöke szerint a fenti pályázati célok mellett

szükség lenne fejlesztésekre a szociális- és gyermekétkeztetést ellátó konyhák infrastruktúrájának korszerűsítésére is, valamint a gyermekjóléti és egyéb szociális szolgálatok gépjárműveinek korszerűsítésére is szükség lenne.

Továbbá a közterületek rendezéséhez szükséges gépbeszerzés támogatására is jelentős az igény a települések részéről – tette hozzá.

 

Falusi civileknek 4,8 milliárd

Újabb támogatást kaptak a Magyar falu program nyertes pályázói, a 9,3 milliárd forintból 1,5 milliárd jutott óvodai játszóudvarok és közterületi játszóterek felújítására. Egy pályázó legfeljebb ötmillió forintot kaphatott, és 349-en nyertek forrást e célra. Temetőfelújításra összesen 3 milliárd forint forrást kapott a 470 sikeresen pályázó települése. Ezt az összeget temetői járdák, közvilágítás, kerítés, ravatalozó felújítására fordíthatják. Az elnyert forrás legnagyobb hányadát, összesen 4,8 milliárd forintot 1490 falusi civilszervezet kapta, a támogatást 6 millió forintig ingatlanvásárlásra, 5 millió forintig járműbeszerzésre, és 2-2 millió forintig eszközök vásárlására, illetve programokra, rendezvényekre fordíthatják. Idén eddig összesen 14 pályázatot írtak ki 70 milliárd forintnyi támogatással, ebből 7 lezárult.