Magyar gazdaság

Tovább emelkednek a feldolgozó ipari árak itthon, egyre több a hiánycikk

A beszerzési menedzser index (BMI) 54,7 pontra emelkedett júniusban a májusi 52,8 pontról - derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményéből.

A foglalkoztatottság index értéke 50 pont fölött maradt, második alkalommal egy hónap szűkülés után. A részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség tovább bővült, a vásárolt készletek mennyisége megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is tudott enyhén tovább emelkedni. A szállítási átfutási idő értéke – erősebb csökkenés mellett - továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi. 

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A beszerzési mennyiség indexe nőtt, már három hónapja 50 pont felett alakul. A beszerézsi árak indexe emelkedett és további áremelkedést jelez, az elmúlt 14 hónapban - egy kivétellel - folyamatos drágulásról számoltak be a válaszadók. A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest. Az importindex értéke csökkent, de 50 pont felett maradva bővülést jelez, az exportmutató viszont nemcsak 50 pont felett maradt, hanem növekedést mutatott a kivitelben. 

Júniusban acél, baromfi termékek, kacsamell, lemez, nyúl, nyúlmáj, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést a felmérésben résztvevők. Hiány volt acélból, alapanyagból, bútorszerelvényből, címkepapírból, fa alapanyagból, fali lámpából, fémből, hengerből, kartonból, kábelből, laboratóriumi kellékekből, lemezből, papíralapanyagból, speciális elektronikai eszközből, szilikon alapanyagból, szorítóhüvelyből, vasból és vezetékből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók.

MLBKT beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek