Magyar gazdaság

Tovább zárkózik a magyar fejlettségi szint az uniós átlaghoz

Akár 7-8 százalékkal is bővülhet a magyar gazdaság idén, ami jelentősen meghaladhatja az uniós átlagot, így Portugáliát és Lengyelországot is beérheti a hazai fejlettség.

Biztos, hogy idén folytatódik a felzárkózás, és akár 2 százalékponttal is közelebb kerülhet a magyar vásárlóerő standardon (PPS) mért egy főre jutó bruttó hazai termék ( GDP) – mondta a Világgazdaság kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Az Eurostat adatai szerint

a 2019-es 73 százalékról a válságévben 74 százalékra emelkedett az EU 27 tagállamához viszonyított magyar fejlettség, ami 8 százalékponttal magasabb a 2010-es PPS-nél.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szinte biztosra veszi, hogy lesz idén felzárkózás, mivel a 7,4 százalékos magyar GDP-bővülés prognózisa messze meghaladja az unió gazdaságának várható növekedését. Az ugyan magasabb lesz, mint az EU átlagában, ami a vásárlóerő-standardon mért GDP-t visszafoghatja, de a reál GDP-különbözet várhatóan nagyobb lesz, mint az áremelkedés eltérése.

A jövő évi felzárkózás kérdéses, a 4,5 százalékos magyar növekedés közelebb lehet az uniós átlaghoz, ugyanakkor az inflációs különbözet is kisebb lesz várhatóan.

Virovácz Péter 2022-ben minimális konvergenciára számít.

Fotó: Karnok Csaba

A Takarékbank szakértője szerint idén 7,7 százalékkal bővülhet a magyar GDP, míg az uniós növekedési átlag 5-5,5 százalék körül alakulhat – leginkább a nagy tagállamoktól függ, mennyivel erősödhet az EU gazdasága. Az Európai Bizottság (EB) idén 6,3 százalékos növekedést vár Magyarországon, 2022-ben pedig 5 százalékos lehet a bővülés.

A visegrádi országok között 2021-ben a leggyorsabb lehet a hazai dinamika, jövőre pedig a várakozások szerint alig marad el a magyar növekedés a lengyel 5,3 százaléktól, illetve a szlovák 5,2 százaléktól.

Az EB nyári jelentése alapján az euróövezet és az EU gazdaságai egyaránt 4,8 százalékkal nőhetnek 2021-ben, jövőre pedig 4,5 százalékra enyhülhet a dinamika.

A tavaly 79 százalékról 77 százalékra visszaeső Portugáliát már akár 2021-ben megelőzheti a magyar fejlettségi szint, mivel az ország még mindig a turistaszezonnal koronavírus miatti kiesésével küzd – hívta fel a figyelmet a Takarékbank vezető elemzője. A turizmus kiesése kevésbé érintette a lengyeleket, akiknél az idei felpattanás emiatt mérsékeltebb lehet, így szintén utolérhetjük őket. A 2020-as év meglepetése volt, hogy a románok megelőzték a szlovákokat, ami elsősorban a kelet-szlovákiai régiók lemaradásának tudható be a szakértő szerint. Suppan Gergely hozzátette: Ausztriához képest jelenleg 60 százalékos a magyar fejlettség, így ettől még messze vagyunk, de ebben is lehet előrelépés. A következő években viszont gyors lehet a felzárkózás,

2024-2025 környékén az EU átlagának 80 százalékát elérhetjük.

Suppan Gergely szerint ezután lassulhat a közeledés üteme, de évi 1 százalékpontos konvergencia elérhető, így 2030-ra az egy főre jutó vásárlóerő-standardon számolt GDP az uniós átlag 85 százalékára emelkedhet.

GDP felzárkózás
Kapcsolódó cikkek