A Gazdasági Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs újabb hat javaslatokat tett le a kormány asztalára – jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer. Ezzel már 35 javaslatot fogadott el a kabinet, ami a gazdasági élet újraindítását segíti.

Fotó: KIRALY MARTON KKM / Facebook

A hat javaslat közül  négy olyan döntés, amely azt biztosítja, hogy gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz annak érdekében, hogy cégek a versenyképességüket gyorsabban tudják javítani. A négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokrácia mentesebbé – mondta a miniszter a Facebookon megjelent posztjában.

Kiemelte: elindul egy építőipari tőkeprogram, amelynek keretében az MFB az ugrásszerű fejlődés előtt álló építőipari magyar vállalatok számára biztosítja a hatékonyságnöveléséhez szükséges beruházások esetében elengedhetetlen fejlesztési forrásokat. Második javaslatként elfogadták, hogy a MFB hitelezése még könnyebb és rugalmasabb legyen. A kormány döntött arról, hogy az MFB további 200 milliárd forintos hitelezési lehetőséget kapjon.

A pénzintézet így szélesebb körben vállalhat fejlesztési garanciát a magyar cégek számra, a tőkelapok is gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a vállalatoknál azzal, hogy a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet majd bonyolítani. 

Így ezek nem lassítják a tőkealap befektetési döntéseit – tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszter elmondta, döntöttek arról is, hogy Szikszón az ipari park területén egy jelentős közműfejlesztést hajtanak végre, így Magyarország északkeleti részének vonzereje tovább nőhet. Emellett pedig négy magyarországi ipari parkban a távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közművek fejlesztését is végrehajtják 100 milliárd forintból.