Magyar gazdaság

A hazai autóipar is megérezte a globális alkatrészhiányt

Jócskán meghaladta a várakozásokat a KSH által pénteken közölt júniusi ipari adat, annak ellenére, hogy a nyár első hónapjában világszerte tapasztalt alkatrész-hiány, valamint az ellátási láncok szakadozása miatt az Audi Hungária leállásra kényszerült, így a hazai autóipar teljesítménye elmaradt a megszokottól.

Némileg vegyes képet mutat a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett júniusi ipari termelésre vonatkozó adat Virovácz Péter szerint. Az ING vezető közgazdásza felhívja a figyelmet arra, hogy a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az ipari termelés volumene havi összehasonlításban 0,3 százalékkal mérséklődött, de hozzáteszi, hogy ez a visszaesés egyáltalán nem tekinthető drasztikusnak, ha figyelembe vesszük, hogy az ellátási láncokban világszerte rendkívüli fennakadások vannak. 

Fotó: Audi

Az alkatrészhiány és a beszállítói láncok szakadozása legnagyobb mértékben az autóipart sújtja, a chiphiány miatt az Audi Hungáriánál átmenetileg le is kellett állítani a termelést júniusban. Ezt azonban más  ágazatok teljesítménye ellensúlyozni tudta, 

 így mindent egybevetve meglehetősen ellenállónak bizonyult a magyar ipar júniusban, a magyar gazdaság 2021 második negyedévi teljesítménye pedig az első negyedévben mért 2 százalékos növekedést is elérhette

– összegezte megfigyeléseit Virovácz.

Az Audinál júliusban már visszatért a termelés, augusztusban azonban a Mercedes tervezett leállása befolyásolhatja a havi adatot – figyelmeztet Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője ennek ellenére bízik abban, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya az őszi hónapoktól jelentősen emelkednek majd, így újra növekedési pályára állhat az ipari termelés.

A forint piacán és a pesti parketten is jól reagáltak a KSH mai közleményeire: azt euró árfolyama a nap eleji 354 forint körüli szintről 353 alá is benézett, a BUX pedig nyitás óta ötvenezer pont felett jár.

 

Takarékbank Virovácz Péter ipari termelés Suppan Gergely ING Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
Kapcsolódó cikkek