A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is csak minimálisan vesztett bővülő üteméből áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság közleményében.

Fotó: Shutterstock

A szállítási átfutási idő értéke – újabb csökkenés mellett - továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 július havi index nagyobb a júniusi (55,0) értéknél, és a második legmagasabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a júliusoké 52,6). Az elmúlt három évben a júliusi átlag ennél alacsonyabb volt (51,0). Az idei érték így átlag feletti júliusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei közül:

  • A termelési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi ötödik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke júliusban.
  • Az új rendelések indexe növekedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer sem mértünk magasabb júliusi értéket.
  • A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem ismét erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.
  • A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után harmadik alkalommal bővül, a júniusinál alig gyengébben. Az idei júliusi indexérték a legnagyobb júliusi 1995 óta.
  • A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júliusban is növekedésre utal, harmadik alkalommal egy havi szűkülés után. Az index értéke minimálisan kisebb lett júniushoz képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hetedik legnagyobb júliusinak.