Közel hatezermilliárd forint készpénzt tart otthon a lakosság, ám ennek csak egy részét tárolják széfekben – mondta a VG-nek Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. Hozzátette, a szervezet tapasztalatai szerint

leggyakrabban a készpénz mellett értékpapírt és ékszert helyeznek el széfekben.

Fotó: Shutterstock

Bár a lakosság széles körben még nem használ otthoni értékmegőrzőt, a magánszemélyek egyre jobban érdeklődnek az innovatív lakás-biztonságtechnika iránt

– mondta lapunknak Strausz János, a Strauss Metal Kft. ügyvezetője. Míg korábban a legtöbben azzal a céllal vásároltak széfet, hogy a pénzt biztonságban tudják, ma már egyre többen keresnek értékmegőrzőket otthonra is a fontos iratoknak, szerződéseknek, fényképeknek és adattárolóknak. 

A harminc éve széfeket és páncélszekrényeket gyártó vállalatnál 2008-ig főként a banki és üzleti ügyfelek vásároltak nagyobb méretű és biztosítási értékű páncélszekrényeket, a 2010-es években azonban a banki beruházások nagymértékben visszaestek: a pénzintézetek használt, felújított páncélszekrények áthelyezésével, a bankfiókok számának csökkentésével oldják meg, hogy ne kelljen új eszközöket vásárolniuk – tette hozzá az ügyvezető.

Strausz János szerint csakis olyan széfet szabad megvásárolni, amely rendelkezik Mabisz-minősítéssel, és biztonságtechnikus szakember végzi a rögzítését. A minősítéssel nem rendelkező széfek hamis biztonságérzetet keltenek, hiszen egy esetleges káresemény során a kárigényt elutasíthatja a biztosító.

Egy megfelelő biztonsági fokozatú, legalább Mabisz S1 minősítéssel rendelkező, a riasztó-rendszerbe bekötött széfet már 70 ezer forinttól vásárolhatunk, ebben 3 millió forintot lehet tárolni. 

A 16 ezer forinttól kapható, elektronikus zárral felszerelt széfeket a szakember szerint tanácsos elkerülni, hiszen az olcsó termék azt jelezheti, hogy nincs meg a szükséges műszaki tartalom a széfben.