Magyar gazdaság

Ellenőrzi a pálinkafőzőket a Nébih

A következő hetekben kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a pálinka-alapanyagként felhasznált barack és málna származását.

Az akció célja, hogy a pálinka – mint az egyik leghíresebb hungarikum – az előírásoknak megfelelően kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből készüljön. A Nébih-ellenőrzéseknél a pálinka-előállítóknak igazolniuk kell a felhasznált gyümölcs magyarországi termőhelyét, faját, fajtáját. 

Fotó: MORICZ SIMON

A nyomon követés szempontjából fontos, hogy az üzembe érkezett gyümölcs mennyiségi és minőségi átvételét bizonyító dokumentumok mellett számlával, felvásárlójeggyel vagy saját termelésnél az adott területre vonatkozó tulajdoni lappal, bérleti szerződéssel is kell rendelkezniük, és az iratoknak nem csupán a meglétét, de a megfelelőségét is vizsgálják a szakemberek. Az ellenőrzés kiegészül a pálinkák alkoholeredetének legkorszerűbb laboratóriumi stabilizotóp-vizsgálatával is, amellyel kiszűrhető a nem engedélyezett alkoholeredet, és megállapítható a mértéke.

pálinka Nébih
Kapcsolódó cikkek