A tanévkezdés közeledtével az iskolákban is lehetőség lesz a 12 évnél idősebb diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Magyarországon a szülők a 12-17 éves gyerekeiket június óta tudják oltásra regisztrálni, a korosztályban már csaknem 200 ezren jelentkeztek a vakcinára és 162 ezer fiatal, a regisztráltak 81 százaléka már a védőoltást is megkapta. 

Fotó: Shutterstock

Felhívták a figyelmet arra, hogy az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án az iskolákban is lesz oltási akció – közölték. Hozzátették:

az oltás Pfizer-vakcinával történik, az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Az Emmi hangsúlyozta: az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről, a szülőnek legkésőbb augusztus 25-éig kell visszajeleznie az iskolának, hogy kéri vagy nem gyermekének az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. Erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést kapnak.

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot. Ezeket a dokumentumokat szülők e-mailben megkapják – tájékoztattak. Hozzátették:

a második oltást az első után három héttel adják be ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.