Magyar gazdaság

Jelentős bővülés a külkereskedelemben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint dinamikus ütemben bővül a magyar külkereskedelem, nem csak az alacsony bázis miatti éves, de havi szinten is.

2021 júniusában a az euróban számított értéke 22, az importé 24%-kal volt nagyobb az előző év azonos időszakinál, így 680 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben – derül ki a KSH jelentéséből. Az első hat hónapban az export euróértéke 21,4%-kal, az importé 18,9%-kal nőtt, így az egyenleg 1626 millió euróval 3675 millió euróra javult.

Fotó: Arpad Kurucz /MTI

A termék-külkereskedelem területén a javulás mértéke 1,7 millió euró volt. A növekedés mértéke havi szinten az export területén 11, az területén 4,2 százalékkal volt magasabb és a járvány előtti 2019-es értéket a kivitel és a behozatal is 18 százalékkal meghaladja. A kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az EU27 tagállamaival bonyolítottuk le.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az éves szinten magas növekedési ráta az alacsony bázisnak köszönhető, és az év második felében a többlet mérséklődhet a a beruházások és a fogyasztás várható élénkülésével, de éves szinten így is elérheti a 6,9 milliárd eurós szintet a tavalyi 5,8 milliárd eurós szintet követően.

A kivitel kilátásai továbbra is kedvezőek az elemző szerint, hiszen a korlátozások feloldásával jelentősen élénkülhetnek külpiacaink, ám az alkatrészek, mint például a csipek hiánya, az ellátási láncok szakadozása és a szállítási kapacitások hátráltathatják a termelést, különösen az autógyártás területén.

A külkereskedelmi mérleg többletére a cserearányok energia- és nyersanyagárak miatt várható romlása is negatív hatással lehet. Tavaly az áruforgalmi egyenleg többletének jelentős emelkedése mellett a szolgáltatások egyenlege meredeken romlott, így a folyó fizetési mérleg kiegyensúlyozott volt, azonban idén már kismértékben javulhat az elemző szerint.

KSH külkereskedelmi mérleg Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek