Magyar gazdaság

Júliusban is felkapaszkodott a dobogóra a Kia

Továbbra is a Suzuki vezeti az új személyautók esetében a forgalomba helyezési listákat, a Kia második hónapja dobogós, a Fordnak pedig két hónapja nem sikerült a top három közelébe kerülnie.

Idén júliusban 1599 új személyautót helyezett forgalomba a Suzuki, ezzel 15,13 százalékos piaci részesedést tudott megszerezni, a második helyen lévő Toyota 1017 autóval 9,62 százalékos részt tudhatott magáénak. A nyomában a Kia 959 személygépjárművel és 9,07 százalékos piaci részesedéssel. A Fordnak viszont csak a hatodik helyet sikerült megszereznie, igaz egy helyet javított a júniushoz képest, de még így is messze a dobogó, amelyen az év első hónapjaiban állandó szereplő volt.

Éves összevetésben azonban még mindig a Ford a harmadik, idén eddig ugyanis 6290 személyautót helyezett forgalomba, amellyel 8,35 százalékos piaci részesedést szerzett magának. A második helyen a Toyota áll 7426 autóval és 9,85 százalékos részesedéssel, és ezt a listát is a Suzuki vezeti 11224 személyautóval és 14,89 százalékkal.

Fotó: AFP

Szegmenseket tekintve továbbra is a B-SUV a legnépszerűbb 22,49 százalékos piaci résszel, a második helyen a C-Alsó-közép áll 21,16 százalékkal, a harmadik pedig a C-SUV 16 százalékos piaci részesedéssel. Idén a január-júliusi időszakban összesen több mint 35 ezer SUV-t helyeztek forgalomba Magyarországon. Erősödik a szegmens iránti kereslet, és a gyártók reagáltak is erre, már nagyon széles a kínálat és alsó-közép kategóriában is elérhető sok modell. Az SUV-k fogyasztása azonban 5-10 százalékkal magasabb, mint az azonos kategóriájú alacsonyabb modelleké, miközben az unió szabályozás a károsanyag-kibocsátás csökkentésére törekszik.

Összességében kevesebb autót helyeztek forgalomba idén júliusban, mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban - utóbbihoz viszonyítva 12,3 százalékos a lemaradás.

 Tavaly a július jelentette a járvány első hulláma utáni lendület csúcsát, amikor 12047 személyautót helyeztek forgalomba, és csak a november-december volt ennél is jobb. Idén júliusban csak 10568 új autó került a magyar utakra, míg júniusban 11361. 

Datahouse újautó
Kapcsolódó cikkek