Bár a járvány okozta bizonytalan helyzetben nőtt az ügyfelek biztosítási védelem iránti igénye, a bevezetett digitális és papírmentes értékesítés ellenére sem tapasztalta az Aegon biztosító, hogy a korábbi időszakoknál sokkal többen kötöttek volna életbiztosítást – mondta a VG-nek Lipták Mónika, az Aegon életbiztosítási üzletágának vezetője.

A Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számlái szerint az év első felében 68 milliárd forint áramlott az életbiztosításokba.

A járvány kitörése óta nőtt a biztosítók díjbevétele: az első negyedévben 7 százalékkal, és ehhez éppen az életbiztosítások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Forrás: VG

Az üzletágban 150 milliárd forint alatti díjbevételt regisztráltak, 10,3 százalékkal magasabbat az egy évvel korábbinál. Az utóbbi időszakban kissé háttérbe szorult vegyes életbiztosításoknál 16,7 százalékkal, 35,5 milliárd forintra nőtt a kimutatott díjbevétel, így a részesedésük érezhetően emelkedett.

A legtöbb ügyfél a nagyobb kockázatok – halál, rokkantság, balesetek, kritikus betegségek, jövedelemkiesés – fedezetére, illetve megtakarításra köt életbiztosítást az Aegonnál. A kockázatviselés kötésének várakozási ideje csökkent, és

már a koronavírus okozta halálesetekre is nyújtanak külön fedezetet.

A vállalati gondoskodási programokban a cégek is egyre gyakrabban választanak életbiztosításokat. A megtakarítási módozatokat egy-egy meghatározott célra, például lakásvásárlásra, a gyermek továbbtanulására, a nyugdíjas évek anyagi fedezetére választják az ügyfelek, de konkrét cél nélkül is befektetnek – tette hozzá az életbiztosítási üzletág vezetője.

Az ügyfél kora, a szerződés tartama, a választott biztosítási fedezet típusa és nagysága, valamint az egészségi állapot is befolyásolja a biztosítási díjat. Az aktuális élethelyzettől függően választhatók kiegészítő biztosítások is, többek között a házastárs és a gyermekek védelmére. Az Aegonnál népszerű a kritikus betegségek esetére kötött kockázatviselés, a daganatdiagnosztika és a betegvezetési szolgáltatások, valamint a kifejezetten nőknek kialakított kórházi és műtéti kiegészítők is.