Nincs hároméves várólista - közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A kötelező várólistákon várakozó 34 421 fő tervezett műtéte az átlagos éves ellátási esetszám 14 százalékát teszi ki. A társadalombiztosító szerint, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor a várakozók ellátására belátható időn belül sor kerül.

A nyilvánosan elérhetőn adatok szerint jelenleg szürkehályog-műtétre 14 543-an várnak, az átlagos várakozási idő 205 nap. Csípőprotézis műtétre hétezer beteg torlódott fel a várólistákon az átlagos várakozási idő 493 nap is lehet. 

Fotó: © Móricz-Sabján Simon / VG

A NEAK szerint, minden nehézség, felsorolható hiányosság, veszteség ellenére igaz az, hogy az elvárható, ésszerű ellátási stratégia működött a kórházakban. Ez azzal támasztható alá, hogy első helyen szerepeltek a sürgősségi ellátások, a műtétek biztosítottak voltak a betegek számára. A várólista rendszerből természetesen a valóságnak megfelelően látszik, hogy a tervezett várakozási idők jelentősen megemelkedtek.

A NEAK szerint a várólisták értelmezésénél figyelembe kell venni, hogy az egészségügyi szolgáltatók a pandémia miatt kialakult bizonytalan helyzeteben inkább távolabbi időpontot jelöltek meg, amely az újraindítás után pontosításra, csökkentésre kerül.

Ez a folyamat kezdődött el nyáron a tervezhető műtétek újraindulásával - közölte a NEAK. Kiemelték a cél az,  hogy minél hamarabb elérjék a járvány előtti, nemzetközi szinten is kedvező műtéti várakozási időket. 

Korábban lapunkkal azt közölte az egészségbiztosító, hogy folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet. Idén ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére.