Magyar gazdaság

Több kadét kaphat ösztöndíjat az idén, ráadásul az összeg is emelkedik

A korábbi honvédelmi ösztöndíjakban jellemzően évente 100-120 fő részesült, az új rendszerben több ezren is jogosultságot szerezhetnek.

Az új tanévtől, szeptembertől 1-től a köz- és a felsőoktatásban is változik a honvédelemmel kapcsolatos ösztöndíjrendszer. Többek között a Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíj három korábbi középiskolai ösztöndíj összevonásával, racionalizálásával és egységes rendszerbe rendezésével jött létre – válaszolta a VG megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A korábbi ösztöndíjprogramok nyújtotta támogatásban jellemzően évente 100-120 fő részesült, az új ösztöndíjrendszerben pedig évente akár két-háromezer kadét is jogosultságot szerezhet. Ez az ösztöndíj minden honvéd kadét számára alanyi jogon jár, a jogosultság feltétele a 3,5-es tanulmányi átlag. Az ösztöndíj összege az eredményes pályázók számától és a pályázók tanulmányi átlagának alakulásától is függ – válaszolta a Honvédelmi Minisztérium.

Fotó: HM

A HM válasza szerint szeptember 1-től a közoktatásban az ösztöndíjak mértéke a 5–29 százaléka között mozog. 

Tanulmányi eredménytől függően 11–48 ezer forint közötti összegre számíthatnak a diákok. De például a szakképzésben tanuló nagykorúak akár 83 700 forintot is kaphatnak, a felsőoktatásban tanulmányokat folytatók pedig a 167 400 forintos minimálbért is megkaphatják havonta. 

A honvédelmi tárca a Mészáros Lázár ösztöndíjprogram keretében gondoskodik az árván maradt katonák gyermekeiről is, jelenleg havonta 50 220 forintot utal. Az Önkéntes tartalékos ösztöndíj összegét a mindenkori minimálbérhez kötik majd. 

A felsőoktatásban a HM bevezeti az új Lippai Balázs Esélyegyenlőséget Elősegítő ösztöndíjat, a létszámkeretet itt is bővítik, az ösztöndíj összegét a mindenkori minimálbér 12 százalékában határozzák meg. Szeptembertől valamivel több mint havi húszezer forintot kaphat, aki megfelel a feltételeknek. 

Az előző tanévben többek között a Lippai Balázs Esélyegyenlőséget Elősegítő Ösztöndíjban 20 pályázó részesült. 2021 szeptemberétől 30 felsőoktatásban tanuló hallgató számára ítélhető meg a támogatás – írták. 

honvédség ösztöndíj
Kapcsolódó cikkek