Magyar gazdaság

Törlesztenének a még moratóriumban lévők

A pénzügyi helyzetük várható alakulásával kapcsolatosan jóval derűlátóbbak a bank lakossági ügyfelei, mint tavaly.

Törlesztene ősztől a moratóriumban lévők nagy többsége – ez derült ki a CIB Bank második alkalommal, saját ügyfélkörében, több mint ötezer válaszadóval elvégzett online kutatásából. A magyar lakosság jóval optimistább a koronavírus-járvány kapcsán, mint egy évvel ezelőtt: azoknak az aránya, akik szerint a jövőben elkerülhetők a hasonló járványok, a tavalyi 50,3-ről mostanra 65,3 százalékra emelkedett.

Fotó: Róka László

A pénzügyi helyzetük várható alakulásával kapcsolatosan szintén jóval derűlátóbbak a bank lakossági ügyfelei, mint tavaly. Hat százalékponttal, 48 százalékra nőtt például azok aránya, akik szerint nem várható a háztartásuk jövedelmének csökkenése a közeljövőben. 

A megtakarításai csökkenéséről az ügyfelek 33 százaléka számolt be, szemben az egy évvel korábbi 38 százalékkal, miközben további mérséklődést már csak a válaszadók 20 százaléka vár. Az egyes banki termékek tervezett használatára vonatkozó kérdésnél változatlanul az internetbanki, illetve mobilbanki szolgáltatás igénylése vezet – ezt a válaszadók negyede mondta szinte biztosra –, de viszonylag magas a megtakarítást és a lakásfelújítást tervezők aránya is.

Ami az online csatornák használatát illeti, a válaszadók 68 százaléka arról számolt be, hogy a pénzügyeinek a korábbinál nagyobb hányadát intézi online csatornákon. Az érintett ügyfelek – nem meglepő módon – leginkább átutalási tranzakciókhoz (93 százalék) és az egyenlegük lekérdezéséhez (65 százalék) használják az internetbankot vagy a mobilalkalmazást. A pénzügyek után a ruházati cikkek vásárlása az, amit a válaszadók a járvány kitörése óta inkább online végeznek: itt 32 százalék az említési arány, leginkább a fiatalabb generációknak köszönhetően.

A kutatás kitért a legutóbb szeptember végéig meghosszabbított törlesztési moratórium kérdésére is. A válaszokból az derült ki, hogy a még moratóriumban lévő válaszadók nagy többsége – 62,8 százaléka – a hosszabbítás szeptember végi lejárta után ismét folytatná a törlesztést.

Csúnyán ráfizethet, aki nem lép ki időben a hitelmoratóriumból

A megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfelek számára a moratóriumban való maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy feleslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az adósok ennek ellenére sem léptek.

felmérés moratórium CIB Bank
Kapcsolódó cikkek