Magyar gazdaság

Veszteséget könyvelhetett el a Vodafone

Az árbevétele és a hosszú lejáratú kötelezettsége is nőtt a távközlési vállalatnak a 2020-es pénzügyi évében, a tőkéje azonban csökkent, és 1,3 milliárdos volt a vesztesége.

Az elmúlt öt év legnagyobb árbevételét érte el a Vodafone Magyarország Zrt. a 2020-as pénzügyi évében, amely 2020. áprilistól 2021. március végéig tartott. A vállalat elektronikus beszámolója szerint 284 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el 2020-ra a távközlési cég, 79 milliárddal többet, mint 2019-ben. Az adózott eredménye azonban árnyalja a képet, tavaly ugyanis 1,3 milliárd forint volt a vesztesége. Csökkent a vállalat saját tőkéje is, 41 milliárd forinttal, a hosszú lejáratú kötelezettsége viszont a 2019-es érték duplájára, 235,4 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: Jászai Csaba

Az ágazat másik két nagy szereplőjének eltérően alakult a tavalyi éve, a Telenor Magyarország nettó árbevétele nőtt, míg 2019-ben 182,6 milliárd forintos bevételt ért el, addig 2020-ban 191,9 milliárdot. Az adózott eredménye esetében azonban csökkenés látható: tavaly 29,3 milliárd forint volt, szemben a 2019-es 34,9 milliárddal. A tőzsdén jegyzett Magyar Telekomnak azonban az árbevétele és a nyeresége is nőtt, az előbbi a 2019-es 507,8 milliárd forintról 524,1 milliárdra, az utóbbi pedig 39,3 milliárdról 41,5 milliárdra. 

A Vodafone korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a járvány tavaly több mint ötmilliárd forintos többletköltséget okozott a társaságnak, mivel meg kellett erősíteni a hálózatok teherbíró képességét. Emellett az járványügyi védekezés első fázisában a vállalat jelentős kedvezményeket is biztosított az ügyfeleinek. A megnövekedett adatigény megkövetelte a távközlési cégtől, hogy bővítse a hálózatainak kapacitását, és a járvány márciusi indulásától kezdve jelentős erőforrásokat csoportosított át arra, hogy felkészítse infrastruktúráját a terhelésre. Emellett a korábban tervezett fejlesztések sem szorultak háttérbe, folytatódott az ötödik generációs hálózatának a kiépítése. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) aukcióján tavaly áprilisban további, 5G mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciát szerzett a szolgáltató. A Vodafone az aukción 38,65 milliárd forintot költött el, és a frekvenciahasználatért havi nettó 130 millió forintot fizet az államnak.

A vállalati ügyfelek mellett a lakosság adatigénye is megemelkedett, a távmunkára, illetve a távoktatásra való átállás jelentősen terhelte a hálózatokat. Minden korábbinál fontosabb szerep jutott tavaly a telekommunikációnak, a tanulás, a munkavégzés és a kapcsolattartás zöme is az online térbe költözött. A vállalat korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy 2020 legforgalmasabb időszaka december második hetében volt, amikor a korábbi éveknél 63 százalékkal több adatot használtak az ügyfelei. 

Hasonló trend volt megfigyelhető a karácsonyi időszakban is, ugyanis 2019-ben 764 millió megabyte volt a fogyasztás, 2020 azonos időszakában azonban majdnem 1,2 milliárd megabyte-ot mobilneteztek az ügyfelek. A hanghívások volumene minimálisan csökkent tavaly, a hívások hossza azonban folyamatosan nő. Az SMS népszerűsége évek óta hanyatlik, nem volt ez másként 2020-ban sem, a trend mögött a csevegőalkalmazások egyre szélesebb körű elterjedése áll.

Vodafone
Kapcsolódó cikkek