Szükség van az Airbnb-ként ismert rövid távú szálláshelytípusokra Budapesten, főleg a nyári, turistákkal teli időszakban – írja honlapján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

Viszont az országimázs, az egyenlő versenyfeltételek, a helyi lakosok védelme érdekében fontos az önkormányzatok felelősségteljes döntése, a megfelelő szabályozási környezet kialakítása

– tették hozzá.

Fotó: BACHPEKARYMATE

A rövid távú lakáskiadás konszolidációja céljából a 239/2009. Kormányrendelet 2020. évi módosítása lehetővé tette az önkormányzatok számára a kiadható napok számának korlátozását.

Az MSZÉSZ munkacsoporttal reagál a rendeletmódosításra, amely Kollin Gergely vezetésével elkészíti a többéves elemzések összefoglalóját és felkutatja a legfrissebb nemzetközi példákat.

A szövetség 2015 óta foglalkozik a rövid távú lakáskiadás megjelenésével, készít évente elemzést annak turizmusra, desztinációra gyakorolt hatásairól, egyeztet a döntéshozókkal a hazai és nemzetközi szabályozási környezetről, az egyenlő versenyfeltételek kialakításának lehetőségeiről – írják.

Továbbra is a szállodaipar vetélytársa lesz a rövid távú szálláskiadás

Sokkal több rendelet született mostanában a rövid távú lakáskiadás szabályozására, mint azt a szálláshelypiac többi szereplője sejtette, de még mindig kevés az adat, ami segítené a területen érdekeltek számára az újrakezdést.