Átadták az Év háza pályázat nyerteseinek díját. A hagyományosan a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével kiírt és az építőipar legnagyobb gyártóinak támogatásával életben tartott díjra

idén 29 családi ház és 13 középület pályázott.

A 2008-ban újjáélesztett szakmai pályázaton családi ház, kis társasház, valamint középület kategóriában oszt ki fődíjat a szakmai zsűri, párhuzamosan két szakmai és további öt támogatói díj odaítéléséről is döntenek, immár második éve pedig közönségdíjat is átadnak.  

Családi ház kategóriában a fődíjat idén egy téglaburkolatos, elegáns sasadi villa tervezéséért kapta Földes László és Lukács Anna.  

Egy kiváló és már többször díjazott építész idén ismét pályázott. És ismét példaértékűt alkotott mindannyiunk számára. Földes László épülete egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredménye. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert, a közvetlen és a távolabbi környezete között

– fogalmazott Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora az idei, családi ház kategóriában, a független zsűri által fődíjjal jutalmazott sasadi családi házról mondott értékelésében

A legjobb középületért járó díjat Csillag Katalinnak és Gunther Zsoltnak, a több hazai és nemzetközi elismeréssel kitüntetett MOME Campus tervezőinek ítélte oda a neves zsűri.  

Fotó: Danyi Balázs

„Csillag Katalin és Gunther Zsolt érdeme, hogy az 1954-ben épült főépület tengelyére szervezett új épületegyüttes önálló építészeti karaktere jól illeszkedik a teljes együttesbe, sőt az alkalmazott »kopilit« üvegrendszer még a 60-as 70-es évek ipari épülettervező gyakorlatára is utal. (…) A campusfejlesztés által gyökeresen megújult fizikai környezet, az új intézményi keretek arra késztetik az egyetemi hallgatókat és oktatóikat, hogy egy szabadabb, kreatívabb alkotói légkörben végezzék tanulmányaikat, és képzésük befejezése után világszínvonalú alkotókká váljanak” – mondta a zsűri képviseletében Fazakas György Ybl-díjas vezető építész a MOME Campust értékelve.

Az Év háza 2021 díjait mindkét kategóriában Szoják Balázs, a pályázat kurátora, Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke és az Év háza pályázat zsűrielnöke adta át a legjobbnak ítélt épületek tervezőinek. A támogatók képviseletében hozzájuk csatlakozó Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint azokban az időkben talán még fontosabb a minőségi építészet, és a szakemberek hozzáértő együttműködése, amikor a munkaerőhiány miatt sokkal nagyobb odafigyelés szükséges a tartós és megfelelő minőségű végeredményhez.

Az elmúlt években sok értéket képviselő ügy eltűnt, áldozatául esett a mai világ gyors és néha kegyetlen folyamatainak. És itt nem csupán a vírushelyzetre gondolok, sőt az okok között nem is csupán a mindig hiányzó pénzügyi forrást látom. Ezért is különösen fontos, hogy az Év háza pályázatot minden körülmények között sikerült életben tartanunk. Meggyőződésem, hogy a pályázat ma már az állandóságot, az értékállóságot képviseli a magyar építészeti közéletben

– összegezte Szoják Balázs.

Hét épület kapott különdíjat

Az Év háza pályázat támogatói különdíjai is szakmai díjak, hiszen odaítélésükről szintén a zsűri dönt. Ezúttal is hét ilyen díj talált gazdára. 

Vesmásné Zákányi Ildikó, Szabó Csanád, Vesmás Péter, Sipos György: Móra Ferenc Múzeum és Vár Múzeum, Szeged – a Magyar Építőművészek Szövetségének szakmai különdíját kapta
Hőnich Richárd, Nagy Péter: Pilisi Len Látogatóközpont, Pilisszentiván – a Magyar Építész Kamara szakmai különdíjasa 
Álomos Gergely, Bubla Ágnes: családi ház, Szeged – Leier főtámogatói különdíj, Fotó: Danyi Balázs
Lenzsér Péter, Jug Mátyás: Média Értési és Oktatási Központ, Sopron – Hella támogatói különdíj 
Szél Norbert: Óvoda-Bölcsőde, Sajószentpéter – Meva támogatói különdíj 
Benczúr László, Weichinger Miklós: családi ház, Budapest – Prefa támogatói különdíj
Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár: többlakásos társasház, Szentendre – Terrán támogatói különdíj 

A közönségszavazás mintegy hídként szolgál a szakma és a megrendelők között. Érdekes látni, hogy néha mennyire más a szakma és megrendelő véleménye

– mondta Rajki Diána, a pályázati folyamatot szervező Build-Communication ügyvezetője.

Hasonló véleményen van Kiss-Szilágyi Judit, a közönségszavazás családi ház kategóriáját támogató OTP Ingatlanpont Kft. országos értékesítési vezetője, aki az átadón így fogalmazott: „A közösségi médiában zajló szavazás során kiderült, hogy nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is fontos a minőségi szemlélet az otthonteremtés minden vonatkozásában, mi pedig örömmel vállalunk szerepet a színvonalas megoldások bemutatásában és népszerűsítésében.”

A középület kategóriában a közönség a Szél Norbert és Varga Gábor által tervezett sajószentpéteri óvoda-bölcsőde épületét választotta a legjobbnak.

A Velencei-tóra szemet gyönyörködtető panorámát kínáló családi ház bizonyult a legnépszerűbbnek. Fotó: Bata Tamás

Minden évben neves zsűri dönt

Nem túlzás azt állítani, hogy a hazai építészeti elismerések tekintetében az Év Háza bírálóbizottsága a legrangosabb szakmai grémium. 

A példamutató építészeti teljesítményeket értékelő zsűribe a hazai építészet legfontosabb szakmai szervezeteinek képviselői mellett minden évben meghívást kapnak az előző években Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is.

A zsűri elnöki pozícióját Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke tölti be jelenleg. További társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Év háza pályázat elnöki tisztét négy évig ellátó szakember, valamint Hajnóczi Péter DLA, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora. A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint dr. Tóth Elek, a BME címzetes egyetemi tanára, illetve a 2020-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csontos Györgyi DLA, Fazakas György, Pirity Attila, Sajtos Gábor DLA, Varga Tamás DLA.