A napokban megkötik a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút utolsó, még kiépítetlen elemének kivitelezőjével – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Jelezték azt is, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz.

Fotó: KALLUS GYORGY / VG

A Balatoni Bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kis forgalmú utcák felhasználásával jelölték ki, a tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt. A bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetése. 

A kerékpárosok két évtizede kénytelenek minden jelölés vagy figyelemfelhívás nélkül a 71-es főúton, autók között haladva közlekedni a szakaszon.

A tókerülő út az ITM megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztésben zárul össze rendes bringakörré. A hazai forrásból támogatott projektben 730 méteren elbontják és újjáépítik az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is a rossz állapota miatt. Így a kivitelező Alpok Terra Kft. összesen közel 2 kilométeren kezdi meg a várhatóan 2022 szeptemberéig tartó munkálatokat.

Az ITM közleményében Mosóczi László, a tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a minisztérium mintegy 850 kilométernyi kerékpárútszakasz kivitelezését és előkészítését támogatja összesen 50 milliárd forinttal.

Teljes hosszban megújítjuk a Balatoni Bringakört, a magyar tenger még kényelmesebb és biztonságosabb körbekerekezését szolgáló beruházások költségeihez közel 5 milliárd forinttal járul hozzá a tárca.

A déli parton a tervek szerint még az idén befejeződnek a több projektben zajló beavatkozások, Balatonakarattyától egészen Balatonboglárig. Északon a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai a jelenlegi ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba.

A 2020-as országos kerékpáros forgalomszámlálás adatai 76 százalék feletti átlagos növekedést jeleztek a Balatonnál és a Tisza-tónál kerekezők számában.