Az előző negyedévhez viszonyítva 8,5 százalékkal nőtt a bankkártya-elfogadóhelyek száma, és a hazai kibocsátású kártyás vásárlások értéke most haladta meg először a készpénzfelvétel arányát Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss pénzforgalmi adataiból.

A digitális fizetési megoldások a korlátozások után is megőrizték népszerűségüket, és arányuk várhatóan a jövőben is emelkedni fog

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Fotó: Shutterstock

Az OTP közleménye szerint az elektronikus fizetési lehetőségek száma tovább bővült: az idei második negyedévben kis híján 149 ezer fizikai és valamivel több mint 28 ezer online elfogadóhely tartozott a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához, ami az első negyedévhez viszonyítva 8,5 százalékos növekedést jelent. Míg március 31-én közel 212 ezer POS-terminál üzemelt az elfogadóhelyeken, számuk június 30-án már csaknem 226 ezer volt. Ráadásul az elektronikus fizetés infrastruktúrájának és forgalmának növekedése mellett a második negyedévben az erős ügyfél-hitelesítésnek köszönhetően csökkent a visszaélések száma is.

Az online kártyás vásárlások esetében, ahol a csalások túlnyomó többségét elkövetik, a visszaélések darabszáma 34, míg értéke 17 százalékkal esett 2020 második fél évéhez képest.

A koronavírus-járvány enyhülését követő újranyitásról és a gazdaság élénküléséről tanúskodik az, hogy 2021 második negyedévében mind a kártyás vásárlások, mind a készpénzfelvételek száma és értéke is emelkedett az előző negyedévhez képest. Külön érdemes kiemelni, hogy a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal Magyarországon lebonyolított vásárlások értéke idén a második negyedévben haladta meg először az ugyanezekkel a kártyákkal végrehajtott készpénzfelvételek értékét.