Négyszáz cég körében végzett felmérést az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az építőanyag-ipari termékek és építőpari szolgáltatások első fél évben tapasztalt árváltozásairól. Eszerint a vállalkozások azt úgy látják, hogy napjainkra már mérséklődnek az év elején berobbant, előre nem látott áremelkedések, amelyek különösen nehéz helyzetbe hozták az építési piac minden szereplőjét, a megrendelőket, a tervezőket és a kivitelezőket egyaránt.

A drágulás drasztikus volt a jellemzően használtépítőanyag-csoportokban, a legnagyobb mértékű, országosan 160 százalékos a faanyagok piacán jelentkezett az első fél évben. Az árváltozások listájának élén a hőszigetelő anyagok 45, a gépészeti szerelvények 37 és az elektromos kábelek, vezetékek 35 százalékos növekedéssel szerepelnek.

Nem lehet a korábbi vállalási árakon megvalósítani a kivitelezéseket az építőipari alapanyagok és építési termékek drágulása és a munkaerőköltség növekedése miatt – hangsúlyozza a szakszövetség. Ugyanakkor – teszik hozzá –  a kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és a kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci árak emelkedéseit korrektül kezelni. 

Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg.

A tervező, kivitelező, mérnöki vállalkozások, valamint az építőanyag-gyártók, és 
-kereskedők információi szerint az első fél évben Budapesten kisebb mértékben nőtt az építőanyagok ára és a szolgáltatások díja, mint vidéken, ez a különbség a második fél évben a várakozások szerint kiegyenlítődik. Mindeközben a budapesti cégek nettó árbevétele nagyobb mértékben csökkent, mint a vidékieké, a fővárosi vállalkozások árbevétel-arányos jövedelmezősége viszont magasabb szinten volt. Országosan és átlagosan 6 százalékkal nőtt az ágazati szereplők árbevétele, a válaszadók közel fele nem számít a jövedelmezőség javulására az idén. Az alacsony jövedelmezőségi szint a piaci szereplők közül elsősorban a kivitelezőknél tapasztalható, 10 százalék feletti értékről jellemzően az építőanyag-gyártók és -kereskedők számoltak be.

A kivitelezők a drágulás meghatározó részét nem tudták érvényesíteni a vállalási áraikban, kénytelenek voltak mindazt a nyereség rovására elkönyvelni – olvasható az összegzésben.

Az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket, valamint az évek óta meglévő szakmunkáshiányt együttesen említették a tevékenységüket akadályozó tényezők között a megkérdezettek, akik az év hátralévő részében az építőanyagárak növekedésének megtorpanásában bíznak – minden vizsgált termék és szolgáltatás tekintetében. Emellett abban is, hogy visszatér a régi mederbe az építési piac, amihez azonban az importáruk arányának csökkentése, szükség esetén annak a szomszédos, közeli országokból történő biztosítása szükséges.