Új közösségi irodát (EIT Community Hub) nyitott Budapesten az Infoparkban az legnagyobb innovációs hálózatát képviselő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). Az új közösségi irodában az egészségügyre, a klímavédelemre, a városi mobilitásra és a nyersanyag-tudományokra szakosodott csapatok között még erősebbé válhat a tudásmegosztásra építő innovációs együttműködés. Mindez tovább fokozhatja a szervezet akcelerációs képességét, melyen keresztül még több kis- és középvállalat számára biztosíthatnak támogatást, és elősegíthetik új vállalkozások alapítását is Kelet-Közép-Európa-szerte.

Fotó: Shutterstock


Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet az Európai Unió azzal a céllal hozta létre, hogy az üzleti szféra, az oktatás és a kutatás közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésével tovább erősítsék Európa innovációs képességét, és segítsék a legfejlettebb megoldások kifejlesztését napjaink sürgető globális kihívásaival szemben. Az elmúlt időszakban a szervezet Európa legnagyobb innovációs hálózatává nőtte ki magát, és fontos szerepet töltött be a magyarországi innovációs ökoszisztéma erősítésében is.

Az EIT több mint 40 millió eurónyi forrást irányított már Magyarországra, valamint több mint 100 ígéretes hazai startupot támogatott.

Az EIT-közösség által segített vállalkozások 2,4 millió euró befektetést hoztak eddig Magyarországra.

Az EIT Közösségi Iroda Magyarországon kiváló példája a szervezet egyedülálló, innovációt támogató modelljének

– mondta Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatója. Az új irodában négy szakmai közösség együttműködve segítheti majd az új utakat kereső innovátorokat, hogy ötleteik és vállalkozásaik – legyenek is bármely fejlődési és fejlettségi szakaszban – támogatásra találjanak. Ez az együttműködés, az új közösségi iroda erősebbé tehet minden innovációs szereplőt, melynek elsősorban diákok és innovatív vállalkozások lesznek a legnagyobb haszonélvezői.

Magyarország az újító ötletekkel előrukkoló tehetségek és az ígéretes, korai fázisú startupok igazi aranybányája

– hangsúlyozta Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars ügyvezetője.

 „Folyamatosan fedezünk fel olyan feltörekvő csillagokat, melyeknek a nemzetközi terjeszkedésre is jó esélyük van. 
Fejlődésük korai szakaszában a legtöbb startup minden iparágban hasonló típusú kihívásokkal szembesül. Nehéz meghatározni például az árazási stratégiát, fenntartható üzleti modellt kialakítani, kiegyensúlyozott csapatot létrehozni, kapcsolatokat építeni. Mi azért vagyunk, hogy mindebben segítsünk nekik. A négy innovációs közösség együttműködésével könnyebben tudunk reagálni a startupok igényeire, így a segítségünkkel felléphetnek arra a szintre, ahol már komolyan felkelthetik a befektetők figyelmét, és sikeresen piacra léphetnek. A budapesti az első EIT Közösségi Iroda Kelet-Közép-Európában, ez a régió stratégiai fontosságát is jól mutatja” – tette hozzá az EIT Health ügyvezetője.

A magyarországi EIT Közösségi Iroda 40 partnerrel dolgozik majd együtt, többek között olyan vezető vállalatokkal, magyarországi egyetemekkel és kutatóközpontokkal, mint a Semmelweis Egyetem.